Principală  —  Ştiri  —  Social   —   După vremea neobișnuit de caldă…

După vremea neobișnuit de caldă de la început de februarie, vine gerul. Specialiștii anunță când va ninge

În primele zile din ultima lună calendaristică de iarnă, vremea este destul de frumoasă şi este nefiresc de cald pentru început de februarie. Astfel că, în ultimele cel puțin 3 zile, maximele au plecat de la 5 grade în depresiuni şi, de exemplu, duminică, 2 februarie, în unele zone din nordul R. Moldova au atins chiar și 15 grade Celsius. Specialiștii anunță, însă, că în următoarele zile vremea se va răci brusc și vom avea parte de precipitații abundente.

Duminică, 2 februarie, de exemplu în câteva localități din raioanele Edineț și Sângerei mercurul din termometre a urcat până la 15 grade Celsius. Contactați de ZdG, specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat ne-au comunicat că duminică temperatura medie a depășit valorile normei cu 10 – 11 grade, norma fiind pentru această zi de -3, -4 grade Celsius.

Chiar și așa, specialiștii susțin că o dată la 5 – 10 ani, în R. Moldova se înregistrează astfel de ierni, cu temperaturi ce depășesc ușor media obițnuită pentru această perioadă.

„La noi se întâlnesc des astfel de ierni. O dată la 5, 10 ani noi avem astfel de ierni în R. Moldova, mai calde decât de obicei. Desigur că, în ultimii 20 de ani, temperaturile sunt un pic mai ridicate în mod normal, dar nu putem să spun că iarna e mai călduroasă sau altfel, întrucât iarna aceasta încă nu s-a terminat”, ne-a comunicat Tatiana Dabija, specialist de la Centrul Meteorologic de Stat.

Vremea se răcește

Pentru marți, 4 februarie, sunt prognozate temperaturi de 5 – 10 grade, însă de miercuri, 5 februarie, vremea se răcește. De la 0 și 5 grade până pe 8 februarie, o să scadă până la -8, -13 grade pe timp de noapte, spun meteorologii.

Pe timp de zi, de pe 5 februarie până pe 8 februarie vom avea între 0 și -5 grade Celsius.

Specialiștii anunță când va ninge

Specialiștii ne-au mai comunicat că pe 5 și 6 februarie, noaptea, vor cădea precipitații puternice sub formă de ploaie cu trecere în lapoviță și zăpadă.

„În legătură cu schimbarea bruscă a vremii, se prevăd condiții meteorologice complicate. Izolat, în partea de sud, precipitațiile vor fi foarte puternice. Pe firele electrice și pe crengile pomilor vom avea depuneri complexe”, susține Tatiana Dabija, specialist, sef-adjunct al Centrului Meteorologic de Stat.

Temperaturile pentru următoarele 7 zile