Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a refuzat ca Iranul…

Ucraina a refuzat ca Iranul să achite câte 80.000 de dolari familiilor celor decedați în urma prăbușirii avionului din Teheran

Iranul intenționa să achite familiilor ucrainenilor decedați în accidentul aviatic din apropiere de Teheran câte 80.000 de dolari, dar autoritățile de la Kiev au refuzat.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, suma este mică și deși viața umană nu poate fi estimată cu ajutorul banilor, vor fi făcute presiuni ca plățile să fie mai mari.

„Când soția decedatului îmi spune că soțul a fost unica persoană care întreținea familia, iar ea nu are un loc de muncă și copilul trebuie să meargă la studii – suma de 80.000 de dolari este mică”, a declarat acesta pentru tsn.ua.

Oficialul a precizat că va exista un proces în instanța internațională și vor fi achitate compensații. El a subliniat că statul ucrainean a oferit câte 200 de mii de hrivne , a doua parte a compensației fiind de la compania aeriană prin intermediul companiei de asigurări. El a adăugat că este „o situație dificilă”, întrucât companiilor de asigurări le este dificil să lucreze cu Iranul, țara fiind sancționată.

La 8 ianuarie curent, un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noaptea. Accidentul a avut loc la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Toți cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața. Conform Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, țările de origine ale celor 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului au fost: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.

La trei zile de la prăbușirea avionului, președintele Iranului a recunoscut oficial că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă „lansată greșit” de iranieni.