Deceniul hărțuirii femeilor pe internet

PE SCURT

Noi nu suntem într-o lume post-feministă, în ciuda faptului că cineva vrea ca tu să crezi asta. Dacă ne uităm la ultimii 10 ani de hărțuire online și furie necontrolată din partea bărbaților care cred că sunt „adevăratele” victime din societatea modernă, este clar că terenul de joc are încă o mulțime de capcane pentru femei, explică jurnalista Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

PE LUNG

La începutul acestei decadei, femeile nu erau pregătite la retorica precum că, la răspunsul afișării puterii feminine, mulți bărbați s-au dovedit a fi la fel de fragili ca cojile de ouă. Mulți bărbați nu aveau niciun interes să vadă femeile într-un domeniu, în afară de cea a ajutorului. Odată cu eliminarea barierelor instituționale, singurul recurs rămas la acești bărbați a fost să hărțuiască femeile.

Bărbații erau supărați. Până în 2010, 76% dintre adulți erau pe internet și până în 2011, 50% au folosit site-urile de rețele sociale. Ei puteau folosi internetul pentru a forma diferite grupuri de interese, fie cu colegii de liceu, fie un grup în care să facă schimb de rețete vegetariene. Dar, a fost mai puțin fantastic când s-au descoperit platformele cu misoginii care împărtășeau imagini și opinii violente cu o supraveghere minimă. În 2012, o femeie islandeză pe nume Thorlaug Agustdottir a găsit un grup pe Facebook numit „Bărbații sunt mai buni decât femeile” care conținea imagini cu femei bătute brutal. Când a raportat-o, Facebook a descoperit că nu le încalcă standardele și l-a etichetat „umor controversat”. 

În 2014, Amanda Hess a scris despre cum, când era în vacanță, un bărbat a făcut un cont pe Twitter dedicat hărțuirii ei cu mesaje precum „fericit să spun că trăim în același stat. Te urmăresc și când te găsesc, o să te violez și să-ți tai capul”. 

Hess scria despre sex și întâlnire, dar asta s-a întâmplat femeilor din toate domeniile. După cum a menționat Hess, comentarii similare au fost îndreptate către Alyssa Royse, bloggeră de sex și relații, pentru că a spus că urăște The Dark Knight: „Ești clar retardată, sper că cineva te împușcă, apoi te violează” i-a spus lui Kathy Sierra, scriitoare de software, codare și design.

„Sper că cineva îți va taia gâtul.”

Când oamenii îți spun că o să te omoare sau să te violeze, nu este normal să accepți asta ca fiind ceva normal. Catherine Mayer, fondatoarea Partidului britanic pentru egalitatea femeilor, a primit un mesaj pe Twitter în 2013, spunând: „O bombă a fost plasată în afara casei tale. Am fixat ora 10:47 pe un cronometru și va distruge totul”. Când a scris despre asta, articolul a fost intitulat: „Am primit o amenințare cu bombă pe twitter. Am avut dreptate să-l raportez?”

Singurul mod de a nu fi atacat a fost să nu vorbim deloc. Sau cel puțin, să nu exprimi niciodată opinii care te-ar putea diferenția de „turmă”. Așa că, un număr de femei s-au oprit. Un studiu din 2016 realizat de Alice Marwick, de la Institutul de Cercetare a Datelor și Societății, a descoperit că „femeile tinere… sunt mai puțin susceptibile să contribuie online, deoarece sunt îngrijorate să fie atacate pentru asta”.

Donald Trump și adversarele

Faptul că am ajuns să acceptăm hărțuirea bărbătească în acest deceniu a făcut ca un candidat la președinție  SUA să fie înțelegător cu privire la hărțuirea femeilor și „să le apuce de păsărică”, așa cum a făcut Trump. Trump a mers pe atacurile sexiste cu adversarele sale feminine, susținând că nimeni nu va vota pentru o singură candidată Carly Fiorina, spunând: „Vă puteți imagina asta fața următorului nostru președinte? Adică, este o femeie și nu trebuie să spun lucruri rele, dar, într-adevăr, oameni buni. Suntem serioși?” El a continuat la adresa lui lui Hillary Clinton: „Dacă Hillary Clinton nu-și poate satisface soțul, ce o face să creadă că poate satisface America?”.

Mulți dintre adepții lui Trump nu au tolerat doar acest comportament. Au văzut-o ca un punct de vânzare. În timp ce Trump a luptat împotriva lui Hillary Clinton, tricourile cu mesaje precum „Trump that Bitch” sau „Life’s a bitch, not vote for one” au fost populare și s-au vândut. 

Și acum suntem aici. Cu un președinte care hărțuiește o activistă de 16 ani pe Twitter, deoarece încearcă să atenueze daunele provocate de schimbările climatice. Și iată-ne, restul dintre noi. Femeile, care încă încearcă să lucreze într-o lume în care capcanele sunt mai numeroase decât am fost determinate să credem și unde poți fi atacată pentru aproape orice.

Unele dintre femeile din acest articol au supraviețuit și chiar au prosperat în ciuda campaniilor de hărțuire împotriva lor. Greta Thunberg este personajul anului al revistei Time. Brianna Wu candidează la Congres.

Au fost mai puternice decât ar fi trebuit să fie vreodată. Dar apoi, suntem ceilalți dintre noi, care am urmărit cum aceste femei au fost hărțuite de-a lungul deceniului și ne-am gândit „Chiar nu vreau să mi se întâmple asta”.

Citește și reportajul Moldova.org:
OBIECTUL PE NUME „FEMEIE”

Într-un sondaj Amnesty International din 2017, 76% dintre femei au spus că au schimbat modul în care au folosit social media după ce au fost hărțuite. 32% dintre femei au declarat că au încetat să posteze conținut care își exprimă părerea cu privire la anumite probleme. Din această cauză, unele voci foarte importante se pierd. 

Femeile care lucrează în politică sunt acum instruite de organizații precum VoteRunLead despre cum să se ocupe și să răspundă la hărțuire. Anticipează instruirea a 30.000 de femei până în 2020. Acest lucru este vital, dar nu face ca politica să pară mai atrăgătoare.

Unele femei aleg pur și simplu să renunțe la muncă în general. Dacă sunteți acasă cu propriii dvs. copii, vor fi mai puțini bărbați care amenință să vă ucidă.

Eliminarea barierelor instituționale și totuși să permită hărțuirea este similară cu primirea unei femei într-un birou plin de scorpioni. 

Bărbații susțin că nu există o diferență de remunerare între sexe, deoarece femeile aleg un loc de muncă mai prost plătit. Nimeni nu se trezește dimineața și spune: „Vreau într-adevăr un loc de muncă care mă plătește prost”. Majoritatea oamenilor ar accepta cu veselie sume imense de bani pentru munca lor. Iar, femeile astăzi aleg joburi considerate pentru bărbați cum ar fi știința politică, criminalitatea, justiție și reformă, administrarea afacerilor și sunt în număr egal în instituțiile de învățământ cu bărbații, a scris Jennifer Wright în harpersbazaar.com.

Dar, unii nimeni nu se angajează gândindu-se „abia aștept să câștig mai puțin”. Este foarte rezonabil să alegi să nu lucrezi în industrii cu plăți mai mari atunci când devine clar că sunt industrii în care vei fi vulnerabil la atacuri și amenințări de viol. De asemenea, este rezonabil să acceptați un loc de muncă mai puțin plătit la o companie unde veți fi hărțuit mai puțin.

Foto principală: Gary Chow

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.