Cum să rezovi problemele țării prin soluții digitale

PE SCURT

Ai o soluție digitală pentru o problemă din societate, pentru nevoile comunității tale sau vrei să ajuți oamenii să ia decizii mai bune? La Kiev va avea loc Hackathonul Societății civile unde, împreună cu profesioniști în domeniul IT și designeri, unde vei putea să-ți pui în aplicare ideile și să creezi instrumente IT. 

Sunt invitați activiștii civici, profesioniștii IT și designerii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

PE LUNG

Hackathonul va avea loc la Kiev, Ucraina, în perioada 3-5 aprilie 2020 și va reuni peste 60 de persoane.

Proiectul „Facilitatea pentru societatea civilă a parteneriatului estic” finanțat de UE urmărește să promoveze dezvoltarea de instrumente și soluții digitale care să permită crearea proiectelor software care ar permite societății civile mai bine să contribuie la reforme și schimbări democratice în țările lor de origine.

Citește despre Chatbotul pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

Hackathon-ul Societății Civile 2020 EaP este al patrulea hackathon dintr-o serie de evenimente anuale.  Participanții la Hackathon vor primi sprijin și sfaturi din partea unei echipe multidisciplinare de vorbitori și mentori invitați, cu experiență dovedită în inițiative civice, inițiative IT și companii de consultanță.

Data limită de aplicare a activiștilor civici este 17 februarie 2020, iar pentru specialiștii IT și designeri este pe 16 martie 2020. După selectarea proiectelor, va avea loc un pre-eveniment. 2020 Ideathon regional va ajuta la pregătirea hackathon-ului în aprilie. Ideathon-ul, care va avea loc la Chișinău în perioada 13-14 martie, este menit să asigure că ideile aduse la hackathon sunt fezabile și suficient de dezvoltate.

Cum să aplici și unde, citește aici.

Gluten Free Assistant a fost un proiect implementat în Hackathonul de anul trecut care a avut loc în Tblisi, Georgia. Olga Tereshchenko din Odessa (Ucraina) a venit la Hackathon cu ideea unui instrument care să strângă date complete și verificate despre medicamente, produse și servicii fără gluten. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la 10% din populația europeană se confruntă cu unele probleme de sănătate asociate consumului de gluten, cu 1% dintre ei suferind de boală celiacă. În timp ce ambele grupuri au nevoie de o dietă fără gluten, aceasta din urmă trebuie să respecte cel mai riguros tip de dietă pentru întreaga viață. Olga spune că „chiar și trei pesmeți îți pot pune viața în pericol”. În Ucraina, există 420.000 de persoane cu alergie la gluten severă, mulți dintre ei nu au habar despre starea lor. În același timp, nu există nicio resursă informațională unică disponibilă în Ucraina, unde ar putea fi obținute informații verificate, fiabile și relevante legate de gluten.

Vezi Jocul care-i învață pe copii ce este businessul

Anna Krys o altă câștigătoare de la aceeași ediție este preocupată de infrastructura pentru persoanele cu dizabilități și de lipsa de informații pentru astfel de persoane. Ucraina exclude efectiv persoanele cu dizabilități din viața socială și din procesele politice care se întâmplă în țară. „În Ucraina, 90% dintre rampe sunt instalate incorect și, în general, infrastructura nu este destinată persoanelor cu mobilitate limitată”, spune Anna. Pentru a aborda provocarea, ea a venit cu ideea de PROVODNIK, o hartă interactivă pentru persoanele cu nevoi speciale care să le ajute să găsească rutele cele mai bune și mai sigure, să se bucure de un stil de viață mai activ și, în final, să stimuleze dezvoltarea infrastructurii urbane incluzive. Harta permit, de asemenea, utilizatorilor să marcheze locațiile fără infrastructurile incluzive necesare, să dea o notă accesibilității locurilor și să trimită cereri automate (rapoarte de probleme) către organele guvernamentale pentru a rezolva problema.

Vezi proiectul moldovenilor cu care au mers la Hackathonul de anul trecut:
Hartă interactivă a Chișinăului pentru bicicliști

Problema colectării separate a deșeurilor este destul de relevantă pentru toate țările Parteneriatului Estic și, nu în ultimul rând, pentru Belarus. Văzând problema ca educație, Polina Pliskovskaya din Minsk (Belarus) a încercat să o rezolve cu RUBBISH, un joc online care să îi învețe pe copii cum să aibă grijă de mediu și să se ocupe în mod responsabil de sortarea gunoiului. Un sondaj efectuat la Minsk a relevat trei probleme principale: lipsa motivației pentru separarea colectării deșeurilor; lipsa de conștientizare; și infrastructură urbană slab dezvoltată. Polina spune: „Îmi pasă foarte mult ecologia și reciclarea deșeurilor, dar, din păcate, nu toți sunt ca mine. Acesta este motivul pentru care am decis să creăm o aplicație educațională pentru jocuri în care copiii și adulții să poată învăța cum să facă sortarea deșeurilor – și să fim motivați pentru asta! Gunoiul nostru monstru este flămând și sumbru, el așteaptă ca cineva să-l hrănească  făcând check-in-ul în apropierea coșului de gunoi … ajută-ne să-l lăsăm pe monstru să iasă din coșul de gunoi!”

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.