19:25:36 19.04.2024
Stiri

Veaceslav Platon, SCUTIT de 12 ani de pușcărie: Anterior i-au mai fost reduse termenele de detenţie cu 565 de zile

Anticorupție 03.02.2020 15:40 Vizualizări2651 Autor: Ziarul National
Veaceslav Platon, SCUTIT de 12 ani de pușcărie: Anterior i-au mai fost reduse termenele de detenţie cu 565 de zile


Veaceslav Platon a fost scutit, recent, de 12 ani de pușcărie, după ce Curtea de Apel Chișinău a decis să anuleze și să caseze în totalitate o decizie a Judecătoriei Chișinău, cu sediul la Buiucani. Mai exact este vorba despre dosarul în care Platon ar fi încercat să scoată câteva sute de milioane de lei din Compania „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”, informează deschide.md.

Acum câteva zile, mai exact pe 30 ianuarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a examinat recursurile ordinare în acest dosar. Astfel, a fost admis apelul procurorului, apelurile declarate de către inculpații Platon Veaceslav, Bahcivanji Andrei și avocații în interesele acestora, inclusiv din oficiu prin care au cerut ca să fie casată total sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12.12.2017 prin care Veacelsav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie, iar unul din suspecții săi la 8 ani de închisoare.

Citește și: VIDEO // Noi DEZVĂLUIRI despre presupusele negocieri ale deputatului Țurcan cu Platon: „SUMA pentru ELIBERAREA sa este foarte mare. Reprezintă 10% din ceea ce are Platon”

În decizia lor, judecătorii de la Curtea de Apel au mai dispus ca dosarul respectiv să fie rejudecat de prima instanță prin prisma prevederilor art. 415 alin.(1) pct.3) Cod de procedură penală (încălcat dreptul la traducător, art. 33 Cod de procedură penală, avocat ales).

În același timp, măsura preventivă arestul preventiv a fost revocată, iar din sala de judecată fiind eliberat pentru complicitate cu Platon, Bahcivanji Andrei. Aceste dispoziții, însă, nu s-au extins și asupra lui Platon Veaceslav, care este în detenție pe un alt dosar. Pronunţarea deciziei motivate va avea loc pe 14.02.2020, decizie care nu este susceptibilă căilor de atac.

Recent, magistraţii Judecătoriei Chişinău, cu sediul în sectorul Ciocana, au au examinat câteva demersuri ale avocaţilor lui Veaceslav Platon şi au redus termenul de detenţie al acestuia cu 565 de zile.

Apărătorii s-au plâns de condiţiile de detenţie în care este ţinut clientul lor în Penitenciarul 13, dar şi de faptul că Platon nu a fost eliberat din puşcărie şi trimis în Ucraina, aşa cum a cerut în urmă cu o lună, procurorul general de la Kiev. Atunci, Ucraina a anunţat că în 2016 Veaceslav Platon a fost extrădat cu încălcări, ceea ce înseamnă că ancheta ar trebui să revină la faza iniţială. Astfel, avocaţii lui Platon au depus plângeri împotriva insituţiei care execută hotărârea judecătorească de condamnare, împotriva organului de urmărire penală şi împotriva administraţiei Penitenciarului 13.

Amintim că supranumitul „raiderul nr.1 în spațiul CSI”, Veaceslav Platon, a coordonat telefonic din Penitenciarul nr. 13 scoaterea banilor blocați de la companiile de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Conturile bancare țintite de Platon se aflau sub sechestru aplicat de Procuratura Anticorupție și blocate de Comisia Naţională a Pieţii Financiare (CNPF).

Platon ar fi putut coordona acest lucru prin intermediul celor două telefoane care au fost găsite pe 10 noiembrie, 2016 în celula sa din Penitenciarul 13. În detaliu, Veaceslav Platon, a încercat să sustragă peste 205 milioane lei, de pe conturile companiilor de asigurări „Moldasig” și „Alliance Insurance Group” care se aflau sub sechestru. Acest lucru urma să fie făcut printr-o schimbare fictivă de acționari la aceste companii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md