Linkuri accesibilitate

Ce șanse sunt ca pro-europenii să meargă în prezidențiale cu un candidat comun


Imagine generică de la alegerile locale din 20 octombrie, 2019
Imagine generică de la alegerile locale din 20 octombrie, 2019

Eșecul blocului ACUM de a se pune de acord asupra unui candidat comun al dreptei la alegerile din 15 martie de la Hâncești pare să fi îndepărtat şi mai mult cele două componente ale fostei alianțe – PAS și PPDA. Acest scrutin se ştie că e important pentru partide în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă. Mai există șanse ca partidele de dreapta pro-europene şi eventual cele unioniste să fie unite în jurul unui singur candidat la prezidențiale? E una din întrebările discutate la o dezbatere organizată de agenţia de presă IPN.

Ce șanse sunt ca pro-europenii să meargă în prezidențiale cu un candidat comun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Până la alegerile prezidențiale mai sunt încă 10 luni, dar discuțiile despre un candidat comun sunt tot mai frecvente în rândul forțelor pro-europene, mai cu seamă după ce formațiunile care dau tonul nu au reușit să se pună de acord în privința susținerii candidatului cu cele mai multe șanse în circumscripția Hâncești, scrutin văzut în mediul analiștilor drept un poligon de testare a capacităților de mobilizare la scrutinul prezidențial din toamnă.

Partidul Platforma DA a fost printre primele formaţiuni care a lansat propunerea către forţele proeuropene să caute şi să avanseze împreună, un candidat apartinic, care să participe la prezidențiale împotriva lui Igor Dodon. Liderul formaţiunii Andrei Năstase şi-a atras mai multe critici pentru această propunere pe motiv care ar împiedica participarea în scrutin a liderei PAS Maia Sandu cotată în sondaje cu cea mai mare încredere după Igor Dodon, unele sondaje chiar acordându-le șanse egale. În pofida acestor critici, Platforma DA insistă pe identificarea unui candidat apolitic al dreptei la prezidenţiale, a sugerat secretarul formaţiunii Ion Terguţă:

„Suntem conştienţi că R. Moldova are nevoie acum de un personaj care să poată să unească mai multă lume în jurul său şi să creeze o idee, un concept pentru toată ţara. Dacă acest om ar veni din afara politicului probabil că ar fi mult mai simplu pentru negocieri.”

Ideea candidatului apartinic este dezaprobată de cealaltă componentă a fostului bloc ACUM – PAS – care insistă pe un candidat cu şanse reale de a-l împiedica pe Igor Dodon să obțină al doilea mandat de președinte:

„Candidatul trebuie să fie o persoană cunoscută, să aibă un back-ground, să aibă vizibilitate şi anumite merite. Acest lucru nu cade din pod. Noi trebuie să pornim de la o persoană care este cunoscută şi care se bucură de încrederea cetăţenilor. nu putem veni în aceste alegeri principiale cu oricine, ci doar cu cel care are cele mai mari şanse”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc, cu o aluzie foarte străvezie la lidera formaţiunii Maia Sandu.

Trebuie să pornim de la o persoană care este cunoscută...

Fosta prim-ministră debarcată în noiembrie din fruntea guvernului de socialiștii lui Dodon, cu ajutorul democraților nu şi-a anunțat deocamdată intenția de a participa la scrutinul prezidențial.

Candidatura Maiei Sandu pare să nu fie agreată şi de o forţă unionistă, Partidul Unităţii Naţionale, care îl va înainta cel mai probabil pe liderul formaţiunii Octavian Ţîcu. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă, vicepreşedintele partidului Vlad Ţurcanu:

„PAS şi-a demonstrat limitele câtă vreme s-a aflat, pentru scurt timp e adevărat, la guvernare şi a dat un semnal extrem de îngrijorător înaintea scrutinului electoral de la Hînceşti insistând pentru un candidat al său din interiorul partidului fără să se consulte cu primul său partener care este Platforma DA lansând un semnal extrem de periculos pentru aşa numita unitate a dreptei.”

Vlad Țurcanu
Vlad Țurcanu

Vlad Ţurcanu urma să candideze la alegerile din Hînceşti, dar s-a retras din cursă în favoarea candidatului independent Grigore Cobzac, cel pe care îl va sprijini şi Platforma DA. Formațiunea condusă de Andrei Năstase înaintase propriul candidat care a refuzat în cele din urmă să participe la scrutin după ce PAS o înaintase pe Olesea Stamate.

Singurele formaţiuni care au căzut de acord asupra unui candidat comun la Hînceşti şi par dispuse să sprijine un candidat al dreptei la prezidențiale sunt cele care au format recent mişcarea politică Unirea. Iată argumentele unuia dintre fruntaşii mişcării, Valeriu Munteanu:

„Doar dezbinarea noastră, doar lupta între noi crâncenă şi nemiloasă va putea să-i asigure lui Igor Dodon câştigarea celui de-al doilea mandat. sper foarte mult că nu există printre noi şi în alte partide politice pro-europene şi unioniste astfel de oameni care şi-ar dori mai degrabă să câştige Dodon decât partenerul din stânga sau din dreapta.”

Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio eurodeputatul lituanian Petras Auštrevičius, care face parte din grupul RenewEurope, și-a exprimat speranța că forțele pro-europene din R. Moldova vor colabora strâns pentru alegerile prezidențiale, la care, crede euro-deputatul, „opoziția ar trebui să fie unită în jurul unui singur candidat”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG