‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn 2020, securitatea alimentară a Republicii Moldova este asigurată, susţine Ion Perju

În 2020, securitatea alimentară a Republicii Moldova este asigurată, susţine Ion Perju

‹ adv ›
‹ adv ›

În pofida condiţiilor climaterice nefavorabile, în anul agricol 2020, Republica Moldova va fi asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare. Declaraţia a fost făcută la conferinţa de presă de luni, 3 februarie, susţinută de către Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite Moldpres.

„Anul trecut am avut peste 1,1 milioane de tone de cereale de prima grupă, adică grâu, orz ş.a., peste două milioane de tone de porumb. În prezent, sunt exportate peste 520 de mii de tone de grâu, iar ca ţara să fie asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare are nevoie de circa 350 de mii de tone de grâu alimentar, inclusiv materialul semincer. Aceste produse le avem, nu este o problemă, la fel e şi cu furajele”, a relevat ministrul.

Oficialul a confirmat că, în context climateric, anul agricol 2020 va fi dificil, însă „vom face faţă”.

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii a afirmat că „nu avem de unde ne aştepta la scumpiri, iar un asemenea risc nu se vede în prezent”.

„Ţara dispune de toate produsele de bază de care are nevoie”, a estimat Ion Perju.

Potrivit conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, analizele efectuate în teritoriu arată că o situaţie mai gravă se atestă în sudul ţării, unde există zone în care au fost compromise în jur de 30-35 la sută din semănături, însă un studiu mai amănunţit indică că toate boabele au încolţit.

„Dacă vom avea precipitaţii şi acestea se aşteaptă chiar zilele următoare, deja este bine. Asta înseamnă că la capitolul cerealierelor nu vom sta rău, iar porumbul se seamănă abia la sfârşitul lui martie – aprilie. Este prematur să facem o evaluare din februarie. În primăvară vom putea înţelege mai bine ce an agricol ne aşteaptă”, a conchis Ion Perju.

Amintim că, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vremea se va răci, iar pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii