Coronavirusul, pe ordinea de zi la Guvern. Comisia pentru situații excepționale s-a întrunit în ședință

Comisia pentru situații excepționale și urgențe de sănătate publică s-a întrunit în ședință, în această dimineață, la solicitarea prim-ministrului, pentru a evalua starea de pregătire a țării în caz de răspândire a coronavirusului și în legătură cu anunțarea, de către Organizația Mondială a Sănătății, a urgenței publice internaționale.

Foto: unica.md

„Toate guvernele lumii întreprind acțiuni complexe, pentru a asigura nivelul de securitate și sănătate a cetățenilor țării.Din acest motiv ne-am și adunat astăzi, pentru a anunța ce s-a întreprins până acum în contextul acestei epidemii și ce urmează să întreprindem astfel încât Republica Moldova să fie pregătită pentru această provocare, iar cetățenii să fie informați despre starea de lucruri, nu trebuie de admis panici și speculații la acest capitol”, a menționat premierul Ion Chicu.

Potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în 23 de țări au fost diagnosticate persoane cu virusul de tip nou, dintre care - 23 de cazuri în statele europene. Totuși, „Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă introducerea restricților privind transportul internațional atât de pasageri, cât și de mărfuri”, a precizat oficiala.

„Rujeola, difteria, tuberculoza sunt boli mai contagioase decât cronavirusul. Rata fatalității comparativ cu alte infecții este mai joasă, inclusiv față de alți viruși. Situația actuală din Republica Moldova include probabilitate joasă, în contextul lipsei cazurilor confirmate în țările limitrofe și există risc iminent pentru grupurile cu expunere majoră la risc„ a mai adăugat ministra.

Totodată, aceasta a informat despre măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății, pentru a asigura sănătatea populației pe teritoriul țării:

- sporirea vigilenței lucrătorilor medicali, pentru depistarea precoce a posibilelor îmbolnăviri, în baza datelor clinice,

- instruirea suplimentară asigurată lucrătorilor medicali,

- evaluarea și suplinirea, la necesitate, a tuturor stocurilor de medicamente și echipament personal de protecție,

- pregătirea Spitalui de boli infecțioase Toma Ciorbă atât pentru spitalizare, cât și pentru acordarea asistenței medicale a bolnavilor,

- emiterea notelor informative cu privire la situația epidemiologică și măsurile ce urmează a fi întreprinse de către MAEIE, MAI, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Poliția de Frontieră, Serviciul Vamal.

În context, directorul Agenției Naționale Sănătate Publică a venit cu precizări vizavi de situația epidemiologică generală din țară. „În țară se organizează supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor respiratorii virale acute și infecțiilor respiratorii acute severe în toate instituțiile medicale, inclusiv în 9 puncte santinelă din țară.Avem o evoluție similară anilor precedenți, iar pentru ultimele săptămâni - indicatori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a menționat Nicolae Furtună.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a prezentat acțiunile întreprinse de MAI, printre care instruirea polițiștilor de frontieră și a polițiștilor INP, precum și dotarea specialiștilor cu echipamente speciale.

Premierul Ion Chicu a cerut să fie examinate prețurile la medicamente, pentru a se evita majorarea acestora în funcție de sporirea cererii din partea populației. Totodată, acesta a solicitat vicepremierului Serghei Pușcuța și ministrului Educației, Corneliu Popovici, să identifice resurse financiare pentru a completa cu fructe alimentarea în școli și grădinițe, cpentru a spori imunitatea copiilor.


Pub