Grupul Premier Energy, obligat să plătească despăgubiri de circa 14 milioane de lei unor companii din Cahul

Grupul Premier Energy (în trecut Gas Natural Fenosa) se află într-un litigiu în care este obligat prin decizie de instanță să plătească despăgubiri de circa 14 milioane de lei către patru companii din raionul Cahul. Reprezentanţii Premier Energy susțin că instanța a dat o apreciere arbitrară probelor și că examinarea cauzei ar fi fost influenţată şi legăturile de rudenie dintre conducerea instanței şi reclamanți., scrie Mold-street.

Foto: bizlaw.md

În 2012, în centrul comercial Luxor din Cahul (deţinut de Veteranul SA) a avut loc un incendiu, în urma căruia a ars atât imobilul, cât şi marfa unor companii ce închiriau spaţii comerciale.

Păgubiţii au făcut două constatări tehnico-științifice, una dintre care indica faptul că incendiul s-a produs în urma unui scurtcircuit în reţeaua electrică din interiorul clădirii, iar conform alteia, nu se excludea că scurtcircuitul ar fi fost rezultatul unui salt de tensiune în reţeaua de distribuţie ce aparţine Premier Energy.

Companiile au evaluat prejudiciul la circa 20 milioane lei şi au înaintat cereri în instanţă, pretinzând că incendiul ar fi izbucnit din cauza unei supratensiuni în rețeaua de distribuție a energiei electrice a Premier Energy. În anul 2018, Judecătoria Cahul (instanța de fond) a obligat compania de distribuţie a energiei să plătească reclamanților peste 12,5 milioane de lei.

Instanța a motivat decizia prin concluziile din rapoartele de constatare tehnico-științifică, prezentate de reclamanți. În acelaşi timp, însă, a respins o serie de probe prezentate de distribuitorul de energie, cum ar fi, un raport de constatare tehnico-științifică sau concluziile unui expert din România, sau concluziile unui colaborator științific din cadrul Academiei de Științe din Republica Moldova.

Potrivit acestor probe, incendiul nu a fost provocat de supratensiune în rețeaua de distribuție, ci de nerespectarea regulilor antiincendiare și utilizarea neatentă a focului sau supraîncărcarea circuitului intern.

Citiți continuarea articolului pe Mold-street.


Pub