Aveți de primit colete din China? Iată ce recomandă Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Persoanele care primesc colete de peste hotare, inclusiv din China, fie prin intermediul oficiilor poștale, fie prin alte căi, nu riscă să se infecteze cu virsul de tip nou, care a răpus deja câteva sute de oameni în întreaga lume. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru situații excepționale și urgențe.

Foto: click.ro

Prim-ministrul Ion Chicu a solicitat informații referitor la zvonurile privind riscul de îmbolnăvire prin intermediul coletelor primite de peste hotare: „Foarte mulți cetățeni de ai noștri procură pri intermediul online, diverse colete vin din China. Au loc multe discuții privind pericolul infectării. Avem nevoie de informații, ca să nu admitem panică și speculații”.

„Organizația Mondială a Sănătății nu indică restricții și riscuri de transmitere a infecțiilor prin intermediul mărfurilor și bagajelor. Asta se datorează viabilității de scurtă durată a virsului în mediu. Dar noi am recomandat măsuri de precauție universală a personalului, dacă este cazul mănuși, dacă este cazul - măști și igiena personală la locul de muncă pentru angajații atât ai departamentului vamal, cât și ai serviciilor gen Poșta Moldovei, care se ocupă cu repartajarea mărfurilor, coletelor și bagajelor. Nu există risc pentru transmiterea infecției pe această cale ”, a menționat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Cetățenii nu trebuie să se îngrijoreze, nu sunt întemeiate aceste zvonuri și speculații”, a conchis premierul Ion Chicu.

Joi seara, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat stare de urgență la nivel global în urma epidemiei de coronavirus. Virusul de tip nou, apărut cel mai probabil în decembrie, într-o piaţă agroalimentară din Wuhan, a răpus deja 304 vieți în China. Epidemia s-a răspândit rapid, favorizată de marile migraţii care însoţesc tradiţional sărbătorile de Anul Nou chinezesc. Ulterior, au apărut cazuri în peste 20 de ţări.

În Moldova nu a fost depistat niciun caz suspect de coronavirus. Astăzi, Comisia pentru situații excepționale și urgențe de sănătate publică s-a întrunit în ședință, pentru a evalua starea de pregătire a țării în caz de răspândire a coronavirusului.


Pub