Grigore Belostecinic povestește despre cei trei copii ai săi și de ce nu va mai candida la funcția de rector

Rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, spune că nu va mai candida pentru funcția respectivă după încheierea mandatului, iar acest lucru este hotărât deja. Mai mult chiar, ar putea să opteze pentru o activitate total diferită în viitor, deoarece „atunci când nu schimbi nimic, nu ești conștient de faptul că undeva ai fi putut să te simți mai bine”. Acestea, dar și alte dezvăluiri au fost făcute de Grigore Belostecinic într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Rectorul ASEM a relatat despre unele oferte pe care le-a avut în trecut, dar și despre planurile sale de viitor: „Am avut mai multe oferte de a pleca în alte activități, inclusiv atunci când am fost implicat puțin politic, oferte în administrația publică centrală, de niveluri foarte înalte, pe care le-am refuzat, pentru a rămâne în ASEM. Am zis în glumă că vârsta pe care am atins-o este una destul de fericită în măsura în care poți să întorci capul înapoi să vezi ce ai reușit să faci de-a lungul vieții, dar deja nu-ți prea propui planuri și obiective mari pe viitor. Sunt la etapa când mă gândesc ce aș putea face în măsura în care sunt în ultimul meu mandat. Am anunțat deja toți colegii că atunci când expiră acest mandat voi pleca din funcția pe care o dețin, chiar dacă aș putea să mai pretind și legea îmi permite acest lucru, dar categoric voi pleca. Să vină alții mai tineri, care au altă viziune asupra lumii, care poate vor aduce schimbări mai mari decât cele pe care am reușit să le fac eu. Nu voi pleca definitiv din învățământul superior, în măsura în care am fost dedicat acestei activități și îmi place foarte mult, dar uneori mă gândesc că mai am destulă energie, bateriile îmi mai sunt încărcate și aș putea face unele lucruri în paralel cu activitatatea de cadru universitar. Poate mă gândesc la o eventuală afacere sau aș accepta alte calități, în cazul în care apare o ofertă, pentru a-mi încerca puterea. Sunt de acord că este bine uneori să-ți schimbi locul de muncă, pentru că încerci mai multe și te oprești la cel pe care îl consideri cel mai potrivit. Iar atunci când nu schimbi nimic, nu ești conștient de faptul că undeva ai fi putut să te simți mai bine”.

Grigore Belostecinic a povestit și cum își petrece timpul liber, pe care, de fapt, nu prea îl are: „Nu prea îmi rămâne timpt liber pentru a primi plăcere de la hobby-uri. Un timp am fost pasionat de pescuit, câțiva ani la rând, dar probabil că, la fel ca și orice alt lucru, mai devreme sau mai târziu îți displace în măsura în care devine o obișnuință. În ultimul timp mai puțin folosesc această posibilitate de relaxare. Îmi place să merg la teatru, destul de des fac acest lucru, dar mai am și activități acasă”.

Iar cel pentru care găsește mereu timp este mezinul familiei, care spre deosebire de ceilalți doi copii mai mari, plecați în lume, departe de părinți, este încă la liceu: „Unul deja are propria familie, activează într-o companie destul de apreciată din Londra, este asigurat financiar, satisfăcut moral pentru ceea ce face. Nu îmi place doar faptul că este un pic mai departe de mine, dar distanțele au devenit mult mai scurte în ultimul timp, în măsura în care avem tehnologii care ne apropie și zboruri directe din Chișinău. Fetița mea, Felicia, este la moment, într-un stat african, într-o misiune internațională, monitorizează implementarea unor proiecte cu finanțare europeană, americană sau a altor instituții internaționale. Și-a făcut studiile într-un domeniu apropiat de cel economic, apropo, băiatul are studii economice, a preferat să nu-și schimbe interesele de ordin profesional. Cel mai mic este abia în clasa a 8-a, învață la liceu, nu sunt convins că știe deja ce vrea să devină în viață, dar sunt mulțumit, învață bine”.

Puteți urmări interviul integral cu rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, AICI.


Pub