Procuratura Anticorupție a refuzat să cerceteze penal pretinsa cumpărare a funcției de procuror general în 2009

Procuratura Anticorupție a refuzat să inițieze urmărirea penală pe faptul informațiilor și declarațiilor apărute în presă privind tranzacționarea funcției de procuror general în anul 2009 în schimbul sumei de două milioane de euro. În ordonanța emisă de PA la mijlocul lunii ianuarie este invocat motivul „lipsa faptului infracțiunii de corupere activă și pasivă”, informează IPN.

Foto: UNIMEDIA

Procuratura Anticorupție menționează că în cadrul investigațiilor desfășurate „nu au fost administrate probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor infracțiuni. În acest sens, fiind audiate toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor, faptul coruperii negăsindu-și confirmare”.

Decizia PA poate fi contestată în ordine ierarhică la procurorul anticorupție și ulterior, la judecătorul de instrucție.

În luna decembrie 2019, deputatul ACUM Radu Marian a depus o interpelare la Procuratura Anticorupție, în care a solicitat instituției să se autosesizeze, după ce în iulie, fostul premier Vlad Filat a declarat că, în 2009, funcția de procuror general în care a fost numit Valeriu Zubco a fost vândută cu 2 milioane de euro. Ulterior, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal privind tranzacționarea funcției de procuror general.

„Nu înțeleg cum poți să oprești cazul fără să audiezi pe cel mai mare protagonist - Vlad Plahotniuc. Vreau sa cred că Procuratura Anticorupție nu vrea sa mușamalizeze cazul”, a declarat Radu Marian, pentru UNIMEDIA.

Deputatul PAS a anunțat că va depune un nou demers, prin care va cere lista celor audiați în acest caz, iar ulterior, va contesta această decizie în ordine ierarhică, la Procuratura Anticorupție.


Pub