Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE: Ședința Comisiei Naționale extraordinare…

LIVE: Ședința Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică

caption: privesc.eu

Duminică, două februarie, la Guvern, a fost convocată Comisia Națională extraordinară de sănătate publică. Prim-ministrul, Ion Chicu, a menționat că scopul acesteia este de a evalua starea de pregătire a R. Moldova pentru prevenirea răspândirii virusului de tip nou, coronavirus. Aceasta a fost convocată și în legătură cu anunțarea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a urgenței publice internaționale.

La ședință participă reprezentantul OMS, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministru Afacerilor Interne, Ministrul Educației, dar și reprezentanți ai agențiilor de profil.

Viorica Dumbrăveanu, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că ministerul ia toate măsurile de precauție pentru a preveni răspândirea virusului de tipn nou în R. Moldova. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) conlucrează cu laboratoarele de referință a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din regiune pentru a asigura examinarea probelor biologie în caz de necesitate. De asemenea, în cadrul acesteia activează 24/24 Centrul operațional de urgență, care coordonează cu autoritățile și asigură răspunsuri la întrebările abordate. Ea a precizat că probabilitatea ca R. Moldova să fie afectată de coronavirus este joasă.

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a precizat, în cadrul ședinței, că R. Moldova este la nivelul minim al pragului epidemic în ceea ce ține de gripă și infecțiile respiratorii acute, fapt care se consideră normalitate în această perioadă a anului.

Igor Pocanevici, reprezentantul OMS în R. Moldova, a informat că OMS consideră că răspândirea virusului va fi oprită dacă țările vor lua toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, pentru a monitoriza contactele persoanelor infectate și a trata la timp boala. OMS conlucrează cu experți pentru a înțelege mai bine boala: monitorizarea decurgerii acesteia, caracterul transmiterii. Instituția oferă consultații țărilor cum să identifice bolnavii cu coronavirus și cum să-i trateze. Au fost emise recomadări privind călătoriile, iar statele au fost informate despre boală. Pocanevici a precizat că pentru a preveni răspândireacoronavirusului, este importantă identificarea precoce și izolarea pacienților infectați.

Pavel Voicu, Ministrul Afacerilor Interne a precizat că polițiștii de patrulare și polițiștii de frontieră au fost dotați cu echipamente de proecție, mănuși, măști, dar și termometre electronice care apreciază temperatura pasagerilor care trec frontiera de stat. Pasagerilor le sunt împărțite pliante cu informații.

Directorul Serviciului Vamal a menționat că angajații Serviciului Vamal au fost instruiți desre coronavirus. Acesta a mai precizat că OMS nu indică restricții și riscuri de transmitere a virusului prin colete și bagaje, și nu există riscuri a transmiterii virusului prin colete.

Ministrul Educației, Corneliu Popovici, a menționat în cadrul ședinței că Ministerul emis o dispoziție cu privire la gripă și infecții respiratorii acute și afost transmisă instituțiilor de învățământ. În acest context, prim-ministrul Ion Chicu a menționat despre necesitatea dotării instituțiilor de învățământ cu săpunsși produse igienice. De asemenea, el a spus ca împreună cu Ministerul Finanțelor să fie evaluate costurile alimentării copiilor din ciclul primar și gimnazial cu fructe, pentru a spori imunitatea acestora.

Directorul General ANSA, Vladislav Cotici, a menționat că inspectorii sunt instruți pentru nepermiterea trecerii frontierei a loturilor neconforme de mărfuri, dar și a animalelor potențial bolnave. El a precizat că în R. Moldova a fost identificat un focar de pestă porcină africană în satul Cneazeva din raionul Leova. S-a luat decizia ca porcinele din această localitate să fie nimicite.

De asemenea, a fost anunțat că la acest subiect va fi convocată și o ședință a comisiei de experți cu reprezentanții din regiunea transnistreană.

Coronavirusul este un virus de tip nou, care a fost identificat în luna decembrie a anului 2019 în orașul Wuhan din China, și care a afectat, la nivel global, peste 11 000 de persoane.