Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coronavirusul în lume: un deces…

Coronavirusul în lume: un deces înregistrat în Filipine, iar SUA va plasa în carantină cetățenii care vin din China

sursa: reuters

Un bărbat de 44 de ani, infectat cu coronavirus a decedat în Filipine, relatează BBC. Între timp, tot mai multe țări, contrar recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), impun restricții de călătorie. SUA își va plasa cetățenii reveniți din China în carantină. Mai multe țări au evacuat cetățeni din China, iar câteva lanțuri hoteliere și companii aeriene au impus restricții clienților săi.

Primul deces înregistrat în afara Chinei

Potrivit OMS, se presupune că bărbatul decedat a fost infectat înainte de a ajunge din China în Filipine. El a dezvoltat o pneumonie severă, însă se presupune că a avut și alte boli asociate.

Rabindra Abeyasinghe, reprezentanta OMS în Filipine a menționat că acesta este primul deces în afara Chinei, însă trebuie să se țină cont de faptul că pacientul a venit din focarul îmbolnăvărilor, adică din Wuhan, provincia Hubei.

Universitatea din Hong Kong estimează că numărul total de îmbolnăviri poate fi mai mare decât datele oficiale. Experții spun că acesta ar fi mai mare de 75 000 de persoane.

Cetățenii SUA și rezidenții care vor reveni din Hubei vor fi plasați în carantină pentru 14 zile

SUA și Australia au interzis intrarea străinilor care vin din China, iar Noua Zeelandă, Rusia, Japonia, Pakistan, Italia, Indonezia și Singapore au anunțat restricții de călătorie. Coreea de Sud a declarat că va interzice accesul străinilor care au vizitat recent Hubei. Amintim, că OMS este împotriva restricțiilor de călătorie impuse de state și recomandă screeningul populației la frontieră.

Cetățenii SUA și rezidenții care vor reveni din Hubei vor fi plasați în carantină pentru 14 zile. Persoanele care vor veni din alte regiuni vor fi monitorizați pentru o perioadă similară. Pentagonul a declarat că patru baze militare din California, Colorado și Texas vor asigura spații pentru plasarea cetățenilor în carantină.

Măsuri impuse de hoteluri și companii aeriene

  • India și Germania a evacuat cetățeni din Wuhan, iar Tailanda și Rusia o vor face în zilele ce urmează.
  • China a solicitat Uniunii Europene suport în privința oferirii consumabilelor medicale.
  • Companiile aeriene, inclusiv Qantas, AirNew Zealand, Air Canada și British Airways, au anulat sau redus zborurile de retur.
  • Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a transmis condoleanțe președintelui Chinei în legătură cu situația creată.
  • Lanțurile hoteliere, inclusiv Hyatt, Radisson și Hilton, și-au extins politicile de anulare pentru persoanele care călătoresc în China.
  • Apple a anunțat că își va închide temporar magazinele din China.
  • Rusia a declarat că doi cetățeni chinezi sunt în carantină după ce a fost confirmat că sunt infectați cu coronavirus.
  • Germania, Italia și Suedia au confirmat cazuri de infectare cu coronavirus.

Mai mult de 14 000 de persoane sunt infectați cu coronavirus și peste 300 de oameni au murit.

sursa foto: REUTERS (Cetățeni indonezieni prelucrați cu antiseptic la revenirea din Wuhan)