Ce este TikTok? Explicăm pentru părinți

PE SCURT

Această aplicație de socializare populară poate favoriza creativitatea și socializarea, însă părinții și copiii trebuie să știe care sunt riscurile. TikTok este cea mai dowloadată aplicație de pe iOS app store, în primul trimestru al anului 2019, cu mai mult de 3 milioane de descărcări. 41% dintre utilizatori au vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani. Un utilizator mediu de TikTok petrece 52 de minute pe aplicație. Deocamdată nu se știe câți cetățeni ai Republicii Moldova petrec timp pe TikTok.

TikTok este o aplicație de social media pe care o poți utiliza pentru a crea videoclipuri, de obicei prin sincronizarea buzelor sau dansului împreună cu melodiile de top. Poți partaja videoclipurile pe care le creezi cu prietenii sau cu un cerc mai larg de utilizatori TikTok, explică nbcnews.com.

PE LUNG

Aici poți urmări alți utilizatori fără a posta propriul conținut. Oamenii pot deveni renumiți pe TikTok. Multe vedete minore au peste o sută de mii de urmăritori, iar vedetele mai mari au peste zece milioane de urmăritori. Este cert că această aplicație alimentează imaginația și creativitatea utilizatorilor și poate fi o platformă de dezvoltare. 

https://www.youtube.com/watch?v=5ooGSP4UA60

Totuși, ca în orice aplicație, este important ca părinții să monitorizeze ce pot face copiii lor. Ori de câte ori există un număr mare de oameni care folosesc o aplicație socială, există o parte întunecată. Iată câteva dintre modalitățile prin care îți poți ajuta copiii să fie în siguranță pe TikTok.

„TikTok este o platformă cu conținut video, unde oricine poate să-și regizeze un video după propriul scenariu, dar în baza unei coloane sonore deja populare. Utilizatorii au necesitate foarte mare de apreciere și tind să nu fie autentici și-și expun foarte multe viața personală. Recomand părinților să verifice pe cine urmăresc, precum și conținutul pe care-l publică fiii sau fiicele lor. Dacă timpul petrecut pe aplicație depășește media, părinții pot să limiteze din setările telefonului timpul dedicat de copii pe aplicație. Dar, în general, e bine să știe că platforma are conținut mai mult distractiv și mai puțin util și părinții ar trebui să conștientizeze asta și să încerce să compenseze TikTok cu o altă platformă cu conținut mult mai util, ca Youtube”, recomandă Daniela Donici, specialistă Digital Marketing în Chișinău.

Atenție la conținut necorespunzător

Oameni de toate vârstele folosesc TikTok, iar multe videoclipuri implică sincronizarea buzelor sau dansului pentru hiturile pop. Respectiv, copilul tău ar putea auzi înjurături sau vedea adulți îmbrăcați sumar. 

Poți filtra spamul, comentariile jignitoare și anumite cuvinte cheie și bloca conturile, însă nu crede că filtrele reușesc totul. Hashtag-urile se schimbă frecvent, iar ortografia creativă poate ajuta oamenii să ocolească filtrele.

Pentru copiii cu vârsta sub 13 ani, există o versiune a TikTok unde pot crea videoclipuri, dar nu le pot posta. Ei pot vedea doar videoclipuri considerate adecvate pentru copii.

Limitează persoanele care pot accesa videoclipurile copilului tău

În mod implicit, atunci când deschizi un cont TikTok, acesta este setat pe „public”. Tricia Cuthbertson din Jersey City, NJ a văzut cât de periculos poate fi acest lucru. 

Fiica ei în vârstă de 8 ani se juca cu o prietenă de 11 ani și a întrebat-o dacă poate împrumuta telefonul mamei lor. Cele două fete au descărcat TikTok și au postat trei videoclipuri despre ele. „În peste o oră, ea are 20 de urmăritori, toți bărbați și au început să scrie comentarii”, spune Cuthbertson. „Îmi asum responsabilitatea ca lucrurile să nu scape de sub control.”

Setarea contului copilului tău la „privat” poate ajuta la protejarea acestora. Cu un cont privat, numai persoanele pe care le aprobi le pot urmări, comenta videoclipurile. Și dacă alegi să ai un cont public, poți dezactiva „Permiteți celorlalți să mă găsească” și să controlezi cine poate să comenteze, să reacționeze la videoclipuri, să trimită mesaje.

Învață-ți copilul cum să rămână în siguranță online

Manning-Schaffel se simte încrezătoare că fiica ei înțelege cum să folosească TikTok în siguranță. „Cred că copiii dezvoltă un nivel de social-media potrivit. Ei înțeleg capabilitățile și pericolele și își dau seama că orice au pus acolo rămâne acolo pentru totdeauna ”, spune ea.

Sareh Baca din Atlanta speră că, învățându-și fiica sa cum să navigheze pe TikTok, va fi mai bine pregătită pentru a gestiona rețelele de socializare și internetul pe măsură ce crește. „Avem o mulțime de conversații despre acceptarea cererilor de prietenie sau despre prietenii pe care nu îi cunoaște. Cercul ei social online este super mic ”, spune Baca. 

Chiar dacă nu permiți copilului tău să aibă conturi de social media, este important să ai conversații despre siguranța online, deoarece copilul tău va avea acces la telefoanele și computerele prietenilor. Baca spune că știe că unii dintre prietenii fiicei sale nu sunt monitorizați îndeaproape. „Uneori asta mă îngrijorează”, spune ea.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.