Analiză: de ce iau oamenii tot mai multe boli grave de la animale

by D M
Distribuiti mai departe...

Epidemia de coronavirus din China continuă să se extindă la nivel global. Ultimul bilanț a ajuns la peste 300 de morți și peste 14.000 de îmbolnăviri în cel puțin 16 țări. Aceasta este doar una din bolile grave transmise, în ultimii 50 de ani, de la animale la om. Oamenii de știință, consultați de BBC, avertizează că acest lucru se va întâmpla tot mai des, în condițiile schimbărilor climatice și afectării, de către oameni, a ecosistemelor planetei.

 

Virusul HIV, care a declanșat, la începutul anilor ’80, pandemia SIDA, provine de la maimuțe. De asemenea, pandemia de gripă aviară, din anii 2004-2007, provine de la păsări, în vreme ce porcii s-au aflat la originea gripei porcine, pandemie izbucnită în 2009, Sindromul acut respirator (SARS) a venit de la lilieci, animale care se află și la originea bolii Ebola.

Oamenii au contractat, de-a lungul timpului, tot felul de boli de la animale. Schimbările climatice nu fac decât să accelereze acest proces, declară, în analiza redactată pentru BBC, profesorul Tim Benton, director de cercetare la Institutul Regal de Afaceri Internaționale Chatham House.

Aceste coronavirusuri nu sunt specifice omului, ele sunt specifice animalelor, celelalte categorii de vietăți de pe Terra. În momentul în care noi nu folosim focul ca să procesăm alimentele nu facem altceva decât să lăsăm libertate acestor microorganisme să facă saltul între specii”, a declarat Streinu-Cercel.

Managerul de la „Matei Balș a precizat că, în acest caz, contaminarea cu coronavirus se produce prin „manipulare animalelor vii”.

„Manipularea produselor de carne crudă – indiferent că vorbim de liliac, că acolo se vând și lilieci în piețe, șerpi, tot felul de gângănii, toate chestiile astea pot fi contaminate, pentru că au secreții pe ele. Secreția este cea care conține virusul, nu carnea în structura ei”, a spus Streinu-Cercel.

sursa: Digi24

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...