(video) Rectorul ASEM, despre scădera numărului de studenți din Moldova: „Această plecare a căpătat proporții deosebit de mari”

Grigore Belostecinic consideră că migrația la studii peste hotarele Moldovei „a căpătat proporții deosebit de mari”, fapt care în curând va fi resimțit și de economia Republicii Moldova, nu doar de mediul universitar.

Foto: UNIMEDIA

„Este o problemă și una foarte mare, deocamdată resimițită de noi universitarii, dar în curând și de întreaga societate, inclusiv de economia Republicii Moldova. Dacă aveam cândva, cu 10-11 ani în urma, circa 130 de mii de studenți, în anul acesta nu avem mai mult de 53-54 de mii de studenți”, estimează Grigore Belostecinic.

Deși spune că deplasarea la studii peste hotare este un fenomen natural pentru toate statele lumii, rectorul ASEM este de părere că în cazul Republicii Moldova, „această plecare a căpătat proporții deosebit de mari pentru noi. Marea majoritate nu revin în Republica Moldova”.

„Cei carea pleacă sunt în cea mai activă perioadă a vieții. Potențialul lor va fi valorificat, spre regret, nu aici, în Republica Moldova”, a spus rectorul ASEM într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Pierderea studenților va afecta economia țării, unul din motive fiind pierderea atractivității de investire în Republica Moldova. Mai mult, deja unii agenți economie locali se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă.

În ultimii cinci ani, numărul de studenți în învățământul superior este în scădere. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul anului de studii 2018-2019, învățământul superior cuprindea 60,6 mii de studenți. Tendința de descendență se menține la toate tipurile de programe de studii.


Pub