Carburanții s-au ieftinit, în mediu, cu 20-25 de bani

După ce, acum două săptămâni, prețurile la benzină și motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu, petroliștii anunță ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani, transmite IPN.

Foto: UNIMEDIA

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, care a ajuns să coste după majorări 19,20 lei, a scăzut cu 25 de bani. Ieftinirea este similară și pentru gazul lichefiat, care a ajuns acum să coste 10,80 lei. Un litru de motorină, care costa 17,05 lei, a ajuns mai ieftin cu 20 de bani.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind piața produselor petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, ținând cont de consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depășește 10%.

Recent, la Guvern a avut loc prima ședință a grupului de lucru pentru analiza și monitorizarea evoluției prețurilor. Atunci, reprezentantul Consiliului Concurenței a spus că instituția nu a identificat probe a înțelegerilor de cartel, după ce în ianuarie curent, mai multe rețele de benzinării au afișat noi prețuri la pompă și anume cu 3-12% mai mari decât anterior.


Pub