Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Oficial: Marea Britanie nu mai…

Oficial: Marea Britanie nu mai este membră UE

Marea Britanie a fost membră a Uniunii Europene timp de 47 de ani. La 31 ianuarie 2020, ora 23:00, țara, a părăsit, oficial, comunitatea europeană. Acest lucru s-a întâmplat la trei ani de la referendumul în care britanicii au votat Brexit-ul, anunță BBC. O parte din populația statului a sărbătorit evenimentul cu fast și cântece patriotice, iar cei ce s-au împotrivit Brexit-ului au protestat.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a scris, într-o postare pe rețelele de socializare, că pentru unii oameni acest moment este unul de speranță, care părea să nu se mai întâmple, iar pentru alții reprezintă o pierdere. Totuși el a menționat despre intenția de a menține țara împreună și „de a merge înainte”.

Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a scris într-o postare că: „Scoția va reveni în inima Europei ca țară independentă”, această regiune fiind împotriva Brexit-ului.

În același timp drapelul Marii Britanii a fost scos de pe principalele instituții europene din Bruxelles, iar Cabinetul de Miniștri a Marii Britanii s-a întrunit în ședință la Sunderland, primul oraș care s-a declarat a fi în favoarea Brexit-ului. Pentru a marca evenimentul, în circulație a fost reintrodusă moneda de 50 de pence.

Cetățenii britanici nu vor observa schimbări imediate ca urmare a ieșirii țării lor din Uniunea Europeană. Majoritatea legilor UE vor fi în vigoare, inclusiv libera circulație a persoanelor, până la 31 decembrie curent, când se va încheia perioada de tranziție.

Marea Britanie își propune să semneze un acord permanent de liber schimb cu UE, similar celui pe care îl are cu Canada.

La 26 iunie 2016, 51,9% din cetățenii Marii Britanii s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării lor din UE.

sursa: bbc.com