Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Nereguli la realizarea Programului Național…

Nereguli la realizarea Programului Național de reducere a poverii tuberculozei

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a examinat, în cadrul ședinței din 30 ianuarie curent, Raportul auditului performanței privind realizarea Programului Național de reducere a poverii tuberculozei. În cadrul auditului s-au depistat mai multe nereguli, așa precum vaccinarea insuficientă a copiilor, lipsa transparenței la procurarea medicamentelor, dar și accesul redus al populației la serviciile medicale.

Audit la 24 instituții de stat

Auditul a fost efectuat la 24 de instituții: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Ministerul Justiției (MJ), Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Administrația Națională a Penitenciarilor (ANP), Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), 3 instituții penitenciare, 13 Instituții Medico-Sanitare Publice (IMSP), Spitalul Clinic Municipal nr. 1, Maternitatea Municipală nr. 2, Departamentul Perinatologic din mun. Bălți.

Bugetul Programului pentru toată durata de implementare este estimat la suma de 3 miliarde 129 milioane lei. Dn acestea, suma de 2 miliarde 134 milioane lei, a fost pusă pe seama Fondurilor de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală.

Controlul intern insuficient nu a asigurat accesul pacienților la servicii medicale. Care sunt neregulile?

Nu toți copiii sunt vaccinați

În trei maternități s-a atestat un nivel scăzut de vaccinare a copiilor, iar spitalele nu au asigurat planificarea și administrarea eficientă a vaccinului. Astfel s-au pierdut 30 mii de doze de vaccin în valoare de 65,0 mii lei, doze suficiente pentru vaccinarea a 15 mii nou-născuți.

Populația nu are acces la investigații

Instituțiile medicale (din aria de audit) nu au asigurat investigarea anuală a 644 persoane cu HIV și diabet zaharat, care sunt prioritar predispuși contaminării.

Din 194 de persoane luate la evidența medicală în perioada auditată, doar 35 persoane (18 %) au fost examinate radiografic, fapt ce nu a asigurat identificarea precoce a tuberculozei în rândul persoanelor ce necesită vigilență sporită.

Medicii de familie nu dețin date complete și suficiente cu privire la persoanele, care stau la evidența medicilor specialiști, prin ce nu s-a asigurat examinarea persoanelor în 3600 de cazuri.

Doar 34 de persoane cu HIV din 221 au fost supuse investigațiilor în vederea diagnosticării tuberculozei, iar tratament profilactic a fost prescris pentru 9 persoane. Totodată, ca rezultat al analizei a 51 de fișe medicale ale pacienților cu co-infecția TB/HIV, s-a atestat accesul redus la tratament.

Instituțiile penitenciare nu au asigurat examinarea radiologică a 11000 de persoane din sistemul penitenciar la fiecare 6 luni de detenție.

Nu există transparență la procurarea medicamentelor

Preparatele medicale necesare pentru Programul național de reducere a poverii tuberculozei au fost achiziționate prin intermediul unei instituții internaționale, iar plățile în sumă de 107 milioane lei au fost achitate în avans, neavând indicată destinația concretă și nefiind divizată pe tipuri de Programe sau de cheltuieli.

Preparatele necesare în tratamentul persoanelor cu tuberculoză în valoare de 19,2 milioane lei au fost livrate cu întârzieri, iar unele preparate identice au fost livrate la prețuri diferite, în special majorate.

Stocurile de medicamente pentru tratamentul persoanelor din penitenciare nu au fost supuse evaluării regulamentare.

Produsele alimentare oferite nu corespund cerințelor

Produsele alimentare eliberate pacienților în sumă de 2,3 milioane lei nu au corespuns cerințelor recomandate prin:

  • eliberarea produselor alimentare (în sumă de 680 mii lei) la prețuri mai mici comparativ cu cele contractate;
  • achitarea produselor alimentare (în sumă de 620 mii lei), în lipsa indicării sortimentului și cantităților eliberate;
  • eliberarea produselor alimentare (în sumă de 870,0 mii lei), care nu au fost contractate;
  • planificarea și contractarea produselor alimentare care nu asigură norma zilnică calorică.

663 de pacienții cu tuberculoză nu au beneficiat de tichete alimentare și compensarea cheltuielilor pentru transport în sumă de 430 mii lei, ca rezultat al tergiversării procedurilor de achiziție, precum și din motivul informării insuficiente a pacienților.

În cadrul auditului a fost analizat nivelul indicatorilor de progres stabiliți în Program, pentru perioada auditată 2017-2019 (I semestru). Programul naţional de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1160 din 20.10.2016 are drept angajament reducerea poverii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic şi tratament de calitate şi aplicarea intervenţiilor strategice centrate pe pacient.