/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cei de la Institutul de Geologie și Seismologie se plâng autorităților că nu sunt finanțați

missing
01 februarie 2020, ora 07:10

Aparataje demne de muzeu. Cu acestea până nu demult seismologii din Republica Moldova înregistrau cutremurele și recepționau semnale din teritoriu. Și pentru că este învechită de-a binelea și nu mai poate fi utilizată în condițiile de astăzi, au trecut-o în muzeu. Acum, situația seismică din țară este monitorizată doar de un singur aparataj modern. E mult prea puțin pentru cercetările pe care și le propun și se plâng că nu au finanțare suficientă pentru a moderniza centrul. Pe de altă parte, ministerul de resort le promite investiții.

Cu acest aparataj până nu demult putea fi măsurată situația seismică din țară. Șeful Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie, care ne-a însoțit într-o excursie prin laboratoarele muzeu, ne spune că toate acestea funcționează, doar că sunt mult prea depășite de timp.

ION ILIEȘ, ȘEF CENTRUL DE SEISMOLOGIE EXPERIMENTALĂ: „Deci, cu aparatele care le vedeți aici, au fost înregistrate cutremurele care s-au produs în secolul trecut, în special cutremurul din 1977 și 1986. Spre regret în 1940 nu încă nu funcționa. La moment aceste aparate mai sunt funcționabile, dar nu dispunem de hârtia fotografică pe care se înregistrează, fiindcă nu se mai produce.”

Tot aici se află și un echipament, de producție americană, care cosă peste 50 de mii de dolari și monotorizează în prezent situația seismică a țării.

ION ILIEȘ, ȘEF CENTRUL DE SEISMOLOGIE EXPERIMENTALĂ: „O să deschid foarte atent ca să vedeți căt este el de mic. Este o producție a firmei Kinemetrix și este un sensor care lucrează pe 3 direcții…Deci, reeșind din situația care este, ca să asigurăm securitatea rețelei naționale de stații seismice”.

Astfel de aparate ar mai fi necesare, dar nu au surse financiare pentru a le procura, ne spune directorul instituției.

IGOR NICOARĂ, DIRECTOR INSITUTUL DE GEOLOGIE ȘI SEISMOLOGIE: „Ar fi nevoie la unele stații seismice absolut de schimbat utilajul pentru că la unele are peste 15 ani și este deja o uzură tehnică, unele piese permanent se defectează”.

Se arată nemulțumiți și de finanțatea care le-ar reveni în acest an.

IGOR NICOARĂ, DIRECTOR INSITUTUL DE GEOLOGIE ȘI SEISMOLOGIE: „De la întâi ianuarie s-a schimbat finanțarea, la moment noi nu avem nici un cont deschis, nu prea este clar care va fi finanțarea pe ulterior. Dimineața zilei de azi sperăm că va îngrijora și autoritățile și își vor aminti  despre necesitatea menținerii unor activități ce asigură securitatea țării”.

Contactat de TV8, ministrul Educației Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, ne-a spus că anul acesta vor fi alocați bani pentru modernizarea centrului.

CORNELIU POPOVICI, MINISTRUL EDUCAȚIEI CULTURII ȘI CERCETĂRII: „Institutul este o structură strategică pentru Republica Moldova și cu siguranță nu va fi lăsată în voia sorții. Chiar dacă pe parcursul ultimilor ani nu se atrăgea atenția cuvenită. Institutul participă ca instituție la proiectele de cercetare și cu siguranță nu va fi lăsat în voia sorții”.

Institutul de Geologie și Seismologie a fost creat în Republica Moldova în anul 1949. A împlinit 71 de ani de când monitorizarea situația seismică din țară.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram