Actualitate

Incertitudinea pe care o oferă instituţiile de stat este atât de mare, încât chiar şi persoanele care au suficient succes în R. Moldova, la un moment dat vor decide să plece din R. Moldova

Rezultatele pe care le înregistrează Republica Moldova nu pot fi considerate rezultate, pentru că ele sunt destul de pale. În aceste condiţii, „economia Republicii Moldova se comportă ca şi un om bolnav”. Opinia aparţine expertului IDIS Viitorul Viorel Chivriga şi a fost exprimată în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Chirviga, Republica Moldova nu prea mai are şanse să depăşească cifrele plafon şi nivelurile pe care le-a înregistrat deja în sectoarele din economie precum agricultura, industria şi altele. Expertul spune că dacă dorim să vedem schimbări majore, trebuie să trecem pe partea politică.

„Acele 3 guverne pe care le-am avut într-un an curent, instabilitatea politică a dus şi la instabilitate economică. Se vede o nesiguranţă cu privire la traiectoria ţării: ba spre est, ba spre vest . Apoi regulile de joc se schimbă în ţară şi determină nesiguranţă. Foarte greu intră în ţară tehnologiile moderne, expertiza din afară, pe când ele sunt cheia succesului. Calitatea resurselor umane – la noi suntem într-o situaţie dezolantă. Calitatea studiilor, a educaţiei. Noi nu avem nicio universitate care să fie printre primele 1000 poziţii în lume”, explică Viorel Chivriga, subliniind că efectele acestor probleme se vor vedea din ce în ce mai mult în următorii ani.

Potrivit directorului Centrului Expert-Grup Adrian Lupuşor, accesul la forţa de muncă este una din principalele constrângeri ale mediului de afaceri din Republica Moldova, iar Guvernarea trebuie să vină cu soluţii în acest sens.

„Dacă Guvernul, în următorii cinci ani va investi activ în tineri, oferindu-le oportunităţi, canalizând resurse şi instrumente de politici, astfel încât să îi facă pe ei să rămână, să activeze aici, sau să-i facă pe cei care au plecat să rămână, Moldova va avea şanse”, spune Adrian Lupuşor.

Şi expertul economic Sergiu Gaibu susţine că calitatea guvernării şi lipsa unei justiţii veritabile afectează grav mediul de business, şi, într-un final, economia ţării.

„Calitatea guvernării este proastă, incertitudinea pe care o oferă instituţiile de stat este atât de mare, încât chiar şi persoanele care au suficient succes în R. Moldova, la un moment dat vor decide să plece din R. Moldova.

Businessul actual nu este capabil să ofere aşa salarii care să fie suficient de competitive. Birocraţia este înaltă, costurile sunt foarte mari. Este nevoie de o reformă dură în sistemul regulatoriu pentru ca businessul să poată lucra eficient. Şi doi: justiţia. Până nu se face o reformă a cadrului normativ, pentru ca businessul să poată opera eficient, noi nu vom avea performanţă ca ţară”, spune Sergiu Gaibu.
 
http://tvrmoldova.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *