Scandal la Florești. Adjuncta șefului pe Educație spune că a fost demisă pe „criterii politice”. Ce-i răspunde secretarul Consiliului raional

Larisa Novac, actuala șefă-adjunctă a Direcției Educație din Florești, a ieșit astăzi la o conferință de presă la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate, acuzând administrația locală de „răfuiala politică”. Asta după ce Consiliul raional Florești a lichidat funcția de șef-adjunct pe Educație. În replică, secretarul Consiliului raional a explicat, pentru UNIMEDIA, că decizia este legală, nu are la bază vreun motiv politic, iar persoana vizată va putea fi angajată în cadrul unei alte subdiviziuni.

Foto: captură video/ privesc.eu

„Ieri, în cadrul ședinței Consiliului raional Florești s-a luat decizia de a lichida funcția de șef-adjunct al Direcției Educație și instituirea acestei funcții în cadrul Direcției Agricultură și Alimentație. Temei a fost că agricultura este mai importantă decât educația. Motivele reale pentru care această funcție este lichidată sunt eu, care trebuie să plec din acest consiliu. La baza acestei decizii nu a stat aspectul economic și nici aspectul juridic. Aceasta este răsplata pentru nesupunere, pentru că nu sunt părtașă la ceea ce fac ei acolo, pentru că nu tolerez corupția și cel mai important, pentru nesupunere politică”, a declarat Larisa Novac.

Funcționara a solicitat colegilor săi din consiliu să nu semneze decizia de lichidare a funcției în care se află.

La rândul său, secretarul Consiliului raional Florești, Nicolae Mutruc, a declarat, pentru UNIMEDIA, că acest proiect de decizie a fost elaborat de către o comisie specială de lucru și corespunde prevederilor legislației.

„A fost un statut de personal adoptat în 2013, care s-a învechit și este depășit. A fost necesitatea de reînnoit. Grupul de lucru care a fost, la inițiativa conducerii a exclus unitatea de șef-adjunct din cadrul Direcției, nu din motiv politic, pur și simplu s-a motivat prin faptul că această Direcție are în cadrul ei mai multe direcții și are mai multe servicii și fiecare din ele are conducătorul respectiv, putând fi coordonate direct de șefa Direcției Generale Educație”, a explicat Mutruc.

Potrivit lui, necesitatea funcției de șef-adjunct în cadrul Direcției Agricultură și Alimentație este din cauza că „raionul este agrar, sectorul agrar și industria prelucrătoare aduce venituri la buget, contribuie la dezvoltarea economică și socială a raionului și prin aceasta s-a motivat importanța ramurei respective pentru economia raionului”.

„Conform legislației muncii, doamnei îi va fi propus un alt loc de muncă echivalent sau altceva cu acordul dumneaei în cadrul altei structuri sau în cadrul aceleiași direcții”, a adăugat secretarul Consiliului raional Florești, precizând că decizia încă nu a intrat în vigoare și urmează să treacă o etapă de expertiză la Cancelaria de Stat.


Pub