Siria: Erdogan denunță cruzimea regimului sirian împotriva propriului său popor și amenință că va recurge la „forţa militară”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat vineri „cruzimea” regimului sirian împotriva propriului său popor, ameninţând să recurgă din nou la „forţa militară” în Siria, unde forţele proguvernamentale avansează la Idlib, ultimul bastion al rebelilor, informează AFP.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„Nu vom tolera cruzimea regimului faţă de propriul său popor şi atacurile sale care provoacă băi de sânge şi ameninţă ţara noastră cu un nou val de migranţi”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit în faţa unor responsabili ai partidului său la Ankara.

„Noi, Turcia, dorim sincer stabilitatea Siriei şi securitate pentru poporul său şi nu vom ezita să facem ceea ce trebuie, inclusiv folosind forţa militară”, a adăugat el.

Forţele guvernamentale siriene au preluat controlul miercuri asupra oraşului strategic Maarrat al-Numan, al doilea oraş ca mărime în provincia Idlib (nord-vest) şi avansează pe teren, încercând să recucerească întreaga regiune, dominată de jihadiştii din Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al Qaida. Următorul obiectiv al acestora este localitatea Saraqeb, de importanţă strategică, întrucât este situată la intersecţia a două magistrale importante, transmite Agerpres.

Turcia a avertizat marţi că va riposta la orice atac împotriva posturilor sale de observaţie în provincia Idlib.

Armata turcă dispune de 12 posturi de observare în regiunea Idlib, în virtutea acordului încheiat în septembrie 2018 între Moscova, aliată a regimului sirian, şi Ankara, care îi susţine pe rebeli.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, armata turcă a desfăşurat miercuri întăriri la Reyhanli, oraş turc la frontiera cu Siria şi situat nu departe de Idlib.

Erdogan a acuzat miercuri Moscova de nerespectarea acordurilor încheiate cu Ankara cu privire la nord-vestul Siriei, unde aviaţia siriană şi rusă şi-au intensificat bombardamentele.

Preşedintele turc a avertizat recent Europa că ţara sa, care adăposteşte circa cinci milioane de refugiaţi dintre care 3,7 milioane de sirieni, nu poate face faţă singură unui nou aflux de sirieni care fug în urma intensificării bombardamentelor la Idlib.


Pub