Principală  —  Ştiri  —  Social   —   MAEIE: Unul dintre cei doi…

MAEIE: Unul dintre cei doi moldoveni blocați în Wuhan va ajunge acasă în următoarele zile

Unul dintre cei doi moldoveni blocați în orașul chinez Wuhan deține și cetățenie română și va fi îmbarcat în următoarele zile, alături de alți cetățeni români, într-o aeronavă pusă la dispoziție pentru mai mulți cetățeni europeni, către o capitală europeană, de unde va reveni în Republica Moldova.

Cheltuielile pentru zbor vor fi suportate de statul francez și Uniunea Europeană.

Totodată, moldoveanca stabilită în SUA și căsătorită cu un cetățean chinez este cazată la rude în provincia Hubei și va părăsi regiunea atunci când vor fi deblocate de către autorități zborurile internaționale, pentru a se deplasa spre SUA, acolo unde domiciliază.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), starea lor de sănătate este bună.

„În legătură cu celelalte familii aflate pe teritoriul Chinei care și-au exprimat dorința de a pleca din țară, Ambasada Republicii Moldova la Beijing este în legătură permanentă cu autoritățile chineze pentru a facilita procedurile necesare în vederea părăsirii teritoriului. Totodată, MAEIE recomandă cetățenilor moldoveni care se află deja în Republica Populară Chineză să respecte și să urmeze  anunțurile și regulile de profilaxie și igienă recomandate de Comitetului Național pentru Sănătate, în parte de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China și să evite contactul cu persoane care prezintă simptome respiratorii și totodată să se conformeze testelor de verificare necesare”, mai transmite MAEIE.

Cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Chinei care au nevoie de asistentă consulară pot apela la numărul de telefon: +861065325494.

Cel puțin 213 oameni au murit în China din cauza acestui nou virus din clasa coronavirus, înregistrându-se peste 10.000 de cazuri în toață țara. În alte 18 țări din lume au fost raportate 98 de cazuri. Aseară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei, că virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o „urgență de sănătate publică de interes internațional”.