Doar 17,7% dintre alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile uninominale

PE SCURT

Doar 17,7% din alegători își cunosc deputații aleși în circumscripțiile electorale uninominale. Și mai puțini (doar 2,7% din respondenți) au putut numi câteva măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lui electorale.

Aceasta arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma de monitorizare a promisiunilor electorale deFacto.md, în perioada iulie-decembrie 2019. Sondajul a fost realizat în 45 de circumscripții uninominale de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit cercetării, alegătorii din Chișinău și Bălți își cunosc cel mai puțin deputații aleși în circumscripțiile uninominale.

PE LUNG

Astfel, potrivit sondajului, cei mai cunoscuți deputați din circumscripțiile uninominale care au acumulat un scor de 35% de recunoaștere: Aliona Pilipețcaia, circ. nr.  7 (PSRM), Eleonora Graur, circ. nr. 13 (PDM) Liviu Vovc, circ. nr. 22 (PPDA) și Ion Groza, circ. nr. 43 (candidat independent).

La polul opus, se află deputatul Iurie Reniță, circ. nr. 26 (Fracțiunea ACUM Platforma DA) – 0%, Vlad Bătrîncea circ. nr. 28 (PSRM), Elena Bacalu, circ. nr. 42(PDM)-6%.

Rezultatele sondajului arată că, din cei 11 deputați aleși în circumscripțiile uninominale ale mun. Chișinău: cel mai cunoscut deputat este Vasile Bolea, circ. nr. 24 (Fracțiunea Partidului Socialiștilor) – 20%. – cel mai puțin cunoscut deputat este Iurie Reniță, circ. nr. 26 (Fracțiunea ACUM Platforma DA) – 0%.

Din cei 6,4% din respondenții care au numit măcar o promisiune electorală făcută de deputatul ales în circumscripția lor, cel mai des, alegătorii numeau prioritățile generale promovate la nivel de partid – reparația drumurilor, locurile de muncă, pensii mai mari, infrastructură, iluminatul stradal.

Însă în unele circumscripții, respondenții au numit prevederi specifice ale programelor electorale promovate de deputați în campaniile electorale: cum ar fi adoptarea legii privind statutul UTA Găgăuzia în circumscripțiile 45 și 46; construcția stației de epurare și instalarea ușilor cu cod la blocurile de locuit din Soroca, circumscripția 7; construcția școlii sportive la Florești, circumscripția 8; lupta cu corupția și dezoligarhizarea în circumscripția 25; deschiderea oficiului deputatului în circumscripția 40;

Cercetarea a mai arătat că doar 2,7% din respondenți au numit unele măsuri întreprinse de deputat pe parcursul mandatului, care nu neapărat țin de programele lor electorale. Majoritatea dintre ei însă au numit fie acțiuni realizate de către autoritățile publice locale, fie de deputații aleși în circumscripție, însă care au fost realizate înainte ca aceștia să devină deputați, în funcțiile administrative pe care le dețineau anterior – primar, președinte de consiliu raional, etc. Profilurile tuturor deputaților monitorizați precum și promisiunile electorale făcute de aceștia pot fi găsite pe site-ul deFacto.md

Sondajul a fost realizat în perioada iulie – decembrie 2019 în 45 de circumscripții electorale uninominale pe un eșantion de 4696 respondenți, în mediu câte 104 respondenți în fiecare circumscripție. Sondajul nu au inclus circumscripțiile din stânga Nistrului; cele din afara țării și circumscripția nr.  17 unde în perioada chestionării mandatul de deputat era vacant.

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale. 

În rezultatul alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie 2019, primele organizate în baza unui sistem electoral mixt paralel, în Parlament au acces 3 partide politice, 1 bloc electoral și 3 candidați independenți: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 35 mandate, Partidul Democrat din Moldova – 30 mandate, Blocul electoral ACUM – 26 mandate, Partidul ȘOR – 7 mandate, și candidații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic. Precizăm că 50 de deputați au acces în forul legislativ pe liste de partid, iar 51 de deputați- în circumscripții uninominale.

În luna august 2019 Parlamentul de la Chișinău a decis revenirea la sistemul electoral proporțional. Anularea sistemului mixt a trecut de Parlament cu 59 de voturi ale deputaților blocului ACUM și PSRM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.