19:21:24 18.04.2024
Stiri

În 2019, bugetul public al R. Moldova NU a fost executat cu 3,3 miliarde de lei, investițiile capitale fiind cele mai afectate. Expert: „Fără o relație bună cu partenerii externi, în 2020 este IMPOSIBIL DE EXECUTAT bugetul de stat”

Economie 31.01.2020 11:59 Vizualizări1438 Autor: Ziarul National
În 2019, bugetul public al R. Moldova NU a fost executat cu 3,3 miliarde de lei, investițiile capitale fiind cele mai afectate. Expert: „Fără o relație bună cu partenerii externi, în 2020 este IMPOSIBIL DE EXECUTAT bugetul de stat”


Autoritățile R. Moldova nu pot executa de sine stătător bugetul de stat și, fără o relație bună cu partenerii externi, acest lucru va fi dificil și în anul 2020.

Expertul în economie de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, scrie pe blogul său că cheltuielile bugetare din R. Moldova au fost executate, în 2019, la nivel de 43 de miliarde de lei, față de 46,3 miliarde, după rectificarea din vară.

La mijlocul anului trecut, Guvernul a redus cu aproximativ 1,3 miliarde de lei cheltuielile bugetare, față de cele planificate inițial. Deci, față de planul de la începutul anului, bugetul de stat nu a fost executat cu 4,6 miliarde de lei la capitolul cheltuieli, iar față de cel rectificat - cu 3,3 miliarde de lei.

Aceeași sursă precizează că imposibilitatea onorării obligațiilor bugetare a fost determinată de doi factori majori - acumulări mai mici în bugetul de stat din impozite și taxe, dar și imposibilitatea atragerii resurselor externe.

„Veniturile bugetare au fost executate cu 675 de milioane de lei mai puțin decât după rectificarea din vară, iar față de planificarea inițială - cu 2,2 miliarde de lei mai puțin. Cele mai mari ratări sunt de la TVA - cu 492 de milioane de lei mai puțin, dar și de la accize - cu 74 milioane lei mai puțin. Este îngrijorător faptul că impozitul pe venit la persoanele juridice a fost colectat, în 2019, mult mai puțin decât planificarea inițială și a fost la nivelul anului 2018 fără a înregistra careva creșteri”, notează Ioniță.

Totuși, potrivit economistului, cele mai mari ratări au fost la atragerea finanțării externe sub formă de împrumuturi.

„Guvernul a reușit să contracteze împrumuturi în volum de 475 de milioane de lei, față de 3,476 miliarde de lei planificat. Anume ratările din împrumuturile externe de 3 miliarde lei au determinat impozabilitatea onorării obligațiunilor legale ale guvernului”, cităm de pe acelați blog.

Principalele domenii care au fost afectate de imposibilitatea Guvernului de a-și onora obligațiunile bugetare au fost investițiile capitale și activele nefinanciare.



„Bunurile și serviciile nu au fost executate cu 434 de milioane de lei și, cel mai probabil, vorbim de datorii restante ale instituțiilor bugetare. Nu cred că vorbim despre optimizări ale cheltuielilor, deoarece aceste cheltuieli și așa au fost reduse în vară cu alte 375 de milioane de lei. Autoritățile locale nu au primit din bugetul de stat 430 de milioane de lei. Ce-i drept, aici trebuie să menționăm că transferurile către autoritățile publice locale în vară au fost majorate cu 1,18 miliarde de lei, de la 11,15 miliarde de lei inițial până la 12,76 de miliarde de lei după rectificarea din vară. Aceste majorări au fost dictate de majorările salariale implementate în sectorul bugetar, iar transferurile reduse au creat, cel mai probabil, dificultăți la autoritățile locale în onorarea obligațiunilor lor față de salariații bugetari. Cheltuielile de personal, care nu au fost executate cu 317 milioane de lei. Și aici cel mai probabil vorbim de restanțe salariale și nu de optimizări, deoarece cheltuielile de personal în vară au fost reduse cu 424 de milioane de lei. Deci, tot ce a putut fi optimizat s-a optimizat încă din vară”, calculează Ioniță.

Expertul de la IDIS „Viitorul” concluzionează că executarea bugetului pe 2019 este „un semnal puternic de avertisment pentru 2020”: „Se arată clar: fără o relație bună cu partenerii externi, în 2020 este imposibil de executat bugetul de stat și cel public”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md