Linkuri accesibilitate

Brexitul văzut de moldovenii stabiliți în Regatul Unit


Londra
Londra

Ziua oficială a retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană este în topul știrilor din mass-media britanică. La radio crainicii vorbesc despre o societate divizată în privința Brexitului, iar intervențiile telefonice ale cetățenilor par să confirme această starea de spirit.

Unii condamnă Brexitul, alții la fel condamnă clasa politică că a tărăgănat mai bine de trei ani realizarea voinței majorității exprimate la referendum. DJ-ii, în spiritul umorului elevat al britanicilor, pun, fie muzică despre despărțiri și plecări, fie cântece de dragoste unde unul dintre iubiți își imploră jumătatea să rămână. Aluzia este cât se poate de evidentă.

Moldovenii stabiliți în Regatul Unit privesc totuși cu îngrijorare spre viitor. Cel puțin persoanele cu care am avut ocazia să discut susțin că nu au siguranța deplină că, într-o bună zi, nu se vor trezi cu decizii de deportare sau imposibilitatea de a-și prelungi actele de ședere.

Anatolie Cojocaru, un moldovean stabilit de 4 ani într-un oraș din preajma Londrei mi-a spus că a tot amânat aplicarea pentru obținerea statutului de rezident, o cerință esențială a autorităților pentru cei ce vor să rămână în regat după Brexit.

A crezut naiv că Brexitul pur și simplu se va amâna la nesfârșit...


A crezut naiv, zice el, că Brexitul pur și simplu se va amâna la nesfârșit până se va găsi o soluție ca țara sa rămână în blocul comunitar. Acum Anatolie spune că e grăbit să urmeze toate procedurile birocratice.

Mihail Berdianu, un alt moldovean care muncește în comitatul Kent din Anglia, spune că este, oarecum, liniștit în această privință fiindcă deja a obținut, alături de copilul său, statutul de rezident. Grijile însă îi sunt precipitate din cauza soției, care așteaptă de aproape o lună un răspuns de la Home Office, ministerul britanic de interne, decizia de clarificare a dreptului de ședere. Femeia muncește câteva ore pe săptămână la o fabrica de ambalare a fructelor.

Este o muncă necalificată pe care o va pierde însă în scurt timp din cauza reducerilor de personal anunțate de administrație. Găsirea unui nou loc de muncă va fi anevoioasă în aceasta zonă, spun soții, iar Brexitul i-ar putea face mai vulnerabili pe cei cu statut de ședere neclar.

În același timp zecile de grupuri de Români de pe rețelele de socializare abundă cu anunțuri de asistență juridică contra cost pentru cei care caută să se înregistreze pentru noul statut de rezident. Persoane cu conturi dubioase profită în special de cei care nu cunosc limba engleză sau nu știu de unde să se informeze corect. Ultima sperietoare care circulă prin aceste anunțuri este că 31 ianuarie ar fi ultima zi când se mai poate înregistra pentru obținerea statutului, asta deși termenul limită anunțat de autoritățile britanice este 31 decembrie 2020.

XS
SM
MD
LG