vineri, 19 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAngromix - unica companie din țară care asigură piața locală cu produse din soia

Angromix – unica companie din țară care asigură piața locală cu produse din soia

Recomandate

A lansat afacerea la începutul anilor 2000 și a ajuns să fie unicul producător de produse alimentare din soia din țară. Tofu, humus, lapte de soia, pateu, falafel sau chiar burgere cu cereale și legume au devenit cartea de vizită a companiei Angromix.

Totul a început atunci când Alexandr Policiuc și Iurie Costov au decis să cumpere o fostă fabrică de procesare a soiei, apoi au urmat sute de încercări și degustări, până nu a găsit rețetele perfecte pentru produsele sale.

„Fosta fabrică avea utilajele necesare pentru procesare, iar noi am decis să producem și alte produse. Astfel, am încercat diverse rețete până când am găsit-o pe cea potrivită pentru tofu, humus sau pateu de soia. Undeva adăugam ceea ce lipsea, undeva mi se părea că un anumit ingredient nu se potrivește, iar unele produse chiar sunt deosebite, cum ar fi cele din gama Inocent. Tot ceea ce producem, mai întâi este testat de noi. Nu aș putea să spun de ce am ales anume soia, probabil deoarece este sănătos și se potrivește tuturor. Plus, pe atunci erau prea puține astfel de produse și era interesant să încercăm ceva nou”, ne-a spus Iurie Costrov.

Produsele din soia au ajuns a fi criticate din cauza statisticilor tot mai triste – circa 90% din soia cultivată pe glob este modificată genetic. Astfel, identificarea unor parteneri de încredere a fost o problemă și pentru Angromix. Pentru a cunoaște sigur care este calitatea materiei prime, acesta stabilește parteneriate doar cu producătorii autohtoni de soia de încredere. Astfel, a început colaborarea cu Reprezentanța în Moldova a Asociației Donau Soja Austria.

„Chiar dacă verificăm fiecare lot de soia, totuși, mizăm doar pe parteneri de încredere ce produc soia nemodificată genetic. Utilizăm doar soiul „Aura”. Anual, procesăm circa 30 de tone, poate că nu este mult, însă calitatea materiei prime contează foarte mult. Donau Soja m-a ajutat să identific astfel de parteneri la noi în țară și sunt mult mai sigur de ceea ce produc”.

O bună parte din producători întâlnesc dificultăți la plasarea produselor pe rafturile supermaketurilor. Potrivit lor, reducerile solicitate sunt prea mari. Compania Angromix77, fiind unicul producător autohton de produse din soia, a reușit să stabilească parteneriate cu majoritatea magazinelor și supermarketurilor din țară.

„Este o problemă pentru noi, reducerile de preț solicitate, uneori, nu ne acoperă nici măcar cheltuielile, de aceea, trebuie să majorăm prețul. Totuși, suntem prezenți, practic, în toate supermarketurile. Plus, avem și o gheretă unde vindem produsele noastre direct de la producător. Scepticii, după ce încearcă produsele noastre și citesc mai multe informații, se conving că acestea sunt parte a unui mod sănătos de viață. Totodată, datorită producerii, am reușit să angajăm circa 10 persoane. Deci, mă bucur că am reușit să dezvoltăm o afacere, ce îmbină atât o activitate care-mi place, cât și un viitor mai sănătos pentru noi toți”.

În ceea ce privește planurile pentru viitor, Iurie Costov spune că va rămâne fidel culturii de soia și-și va dezvolta afacerea în continuare, mai ales că cererea pentru astfel de produse este în creștere.

Participarea companiei Angromix77 la cea de-a XIX-a ediție a Expoziției „Fabricat în Moldova” 2020 este posibilă datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul culturii de soia” (aprile 2018 – martie 2021).

Amintim că, proiectul menționat este implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (AAD) în parteneriat cu Donau Soja Austria și Pro Didactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale