‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn operator de produse petroliere din țară a redus prețurile de comercializare cu amănuntul...

Un operator de produse petroliere din țară a redus prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților

‹ adv ›
‹ adv ›

Astfel, prețul benzinei Ai-95 a fost redus cu 0,25 lei (-1,3%), de la 19,02 lei până la 18,77 lei pentru 1 litru, motorină – cu 0,25 lei (-1,5%), de la 16,95 lei până la 16,7 lei pentru 1 litru, iar gaz lichefiat – cu 0,15 lei (-1,4%), de la 11,02 lei până la 10,87 lei pentru 1 litru, informează infomarket.md.

Anterior, importatorii mari de produse petroliere nu excludeau posibilitatea reducerii în viitorul apropiat a prețurilor pentru comercializarea cu amănuntul a carburanţilor. Potrivit unor surse ale agenţiei InfoMarket din cadrul câtorva importatori mari de produse petroliere, pe parcursul ultimei săptămâni, prețul petrolului de tip Brent a scăzut pe pieţele internaţionale până la 59 de dolari pe baril (la începutul anului preţul ajungea până la 69 dolari), ceea ce a dus la o micşorare a cotațiilor PLATTS și a prețurilor de comercializare de la rafinării.

De asemenea, s-a remarcat o ușoară apreciere a monedei naţionale față de dolarul SUA. Se remarca că, dacă această dinamică continuă, odată cu procurarea și livrarea de noi loturi de produse petroliere în Moldova, importatorii vor putea reduce prețurile pentru comercializarea cu amănuntul a carburanţilor.

La mijlocul lunii ianuarie 2020, în rezultatul unei creșteri a prețului la produsele petroliere pe piețele internaţionale, majorării din 2020 a accizelor şi deprecierii leului moldovenesc, în ţară s-a înregistrat o creștere a prețurilor la carburanţi. Prețurile de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale și gaz lichefiat sunt calculate pe baza următoarelor componente:

  • prețul de import al produselor petroliere;
  • valoarea accizelor și a taxei pe valoarea adăugată aplicabile în conformitate cu Codul fiscal;
  • cheltuielile comerciale și administrative asociate cu vânzarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, rata de rentabilitate de 10%.

În 2020, acciza la benzină a crescut la 5960 lei/ tona (+ 10%), motorină – până la 2508 lei/tona (+ 10%), gazul lichefiat – până la 3580 lei/tona (+ 5%). Premierul Ion Chicu a declarat că, majorarea la mijlocul lunii ianuarie a preţurilor la carburanţi este un proces firesc în condițiile actuale, întrucât prețurile la benzină şi motorină cresc în Moldova în fiecare an, fiind ajustate la începutul anului în conformitate cu noile accize la carburanţi.

Totodată, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că, în Moldova se va reveni la mecanismul de stabilire a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, aplicat anterior, dacă operatorii nu le ajustează în timp util, ţinând cont de preţurile la petrol pe bursele internaţionale. El a remarcat că companiile nu se grăbesc să micşoreze preţurile la carburanţi, deşi preţurile la bursele internaţionale sunt în scădere.

‹ adv ›

Potrivit lui, dacă abordarea operatorilor faţă de formarea preţurilor nu se schimbă, atunci autoritățile vor fi nevoite să revină la practica anterioară, când ANRE plafona prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere pentru 2 săptămâni, iar companiile nu aveau dreptul să le depășească.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii