‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProblema irigării, în vizorul savanților: Iată ce soluție au descoperit

Problema irigării, în vizorul savanților: Iată ce soluție au descoperit

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultorii folosesc pentru irigare apa din lacuri, râuri sau sonde. O parte dintre aceste surse sunt poluate, fapt care va afecta calitatea culturilor agricole, în următorii ani.

Cel puțin asta estimează savanții care efectuează cercetări în domeniul mediului, se arată într-un articol publicat pe sputnik.md.

„Utilizarea apei din sonde nu este o soluție, dimpotrivă, va creea probleme ireversibile. Această apă are un nivel sporit de fluor și bor, care poate duce la degradarea culturilor agricole. De asemenea, în decurs de 10 ani există riscul să distrugem și solul”, a precizat Violeta Ivanov, Doctorul în științe geonomice.

Aceasta susține că, alături de o echipă de cercetători au găsit o soluție pentru problema irigării din țara noastră. În decurs de opt ani, a studiat posibilitățile pe care le oferă relieful pentru crearea bazinelor de stocare a apelor din precipitații.

„Am făcut investigații la nivel de relief pentru a identifica posibilități de colectare a apelor din timpul ploilor și zăpezilor, în așa mod încât să intre în interacțiune cu apele subterane, să mențină acele acumulări naturale, ca să utilizăm această apă ulterior, în situații de secetă. Aceasta ne va permite să asigurăm agricultura cu apă de calitate”, a relatat Violeta Ivanov.

Savanții mizează că donatorii vor susține implementarea proiectului științific.

„Am făcut testări pentru 100 de acumulări. Am înaintat proiectul la mai mulți donatori. Mizăm mult pe implementarea sub formă de grant. Sperăm să reușim, deoarece agricultorii au nevoie de apă de calitate pentru a iriga culturile agricole”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›