Datorii de 175 de milioane de lei, gestionare defectuoasă și alte nereguli, depistate la Agenția „Apele Moldovei”

În urma auditului a 17 întreprinderi de stat fondate de Agenția „Apele Moldovei”, Curtea de Conturi a precizat că indicatorii de performanță a acestora, care pe parcursul a patru ani au fost supuse diferitor procese de schimbare a formei organizatorico-juridice, sunt în scădere din cauza unei proaste gestionări administrative și a unei datorii de 175,26 milioane de lei pentru anul 2018.

Foto: https://acc.md/

Potrivit rezultatelor auditului, realizat pentru perioada 2015-2018, Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli.

„Analiza performanței indicatorilor financiari înregistrați în această perioadă denotă că, aceștia s-au înrăutățit ca urmare a guvernării neperformante a factorilor de decizie. Astfel, activele nete au înregistrat tendințe descendente de la 404 mil. lei în anul 2015 până la 211,68 mil. lei în anul 2018, înregistrând în perioada analizată și pierderi, și profituri. Creșterea îndatorării a avut efect negativ asupra poziției financiare, afectând profitabilitatea și, ca urmare, materializarea riscului fiscal pentru bugetul public național”, se arată în comunicatul Curții de Conturi.

Totodată, s-a stabilit că datoriile întreprinderilor de stat au demonstrat o creștere continuă de la 147,84 mil. lei în anul 2015 până la 175,26 mil. lei în anul 2018, la finele anului 2018 înregistrând cel mai înalt grad de îndatorare de 51.0%.

În același timp, ca rezultat al unei proaste gestionări, întreprinderile de stat au demonstrat o reducere a potențialului economic, datorită, inclusiv, diminuării valorii activelor totale cu 164,9 mii lei la finele anului 2018, comparativ cu finele anului 2015, când valoarea acestora însuma 551,8 mii lei.

Pe lângă cele menționate, s-a precizat că irigarea efectuată prin intermediul întreprinderilor de stat aflate în custodia Agenției „Apele Moldovei”, în perioada evaluată, a înregistrat o tendință de descreștere continuă, astfel încât din 108,7 mii ha irigabile, care reprezentă suprafața potențială de acoperire cu sistemele centralizate de irigare proiectată, la sfârșitul anului 2018, suprafața irigată de către cele 12 întreprinderi de stat a constituit 4,7 mii ha, ceea ce constituia cca 4,3 %.

De asemenea, s-a evaluat și aspectul și funcționalitatea stațiilor de pompare. În acest sens, Republica Moldova, din totalul stațiilor de pompare, din componența Sistemelor de Desecare - 29 se află în stare nesatisfăcătoare, 9 sunt distruse și doar 5 sunt în stare funcțională.

Totodată, au fost evaluate și fluctuațiile capitalului uman al întreprinderii în perioada 2015-2018.

Astfel, la finele anului 2018, capitalul uman s-a diminuat în comparație cu situația prezentată la finele anului 2015 cu cca 33%, sau de la 988 de angajați la 656 de persoane. „Diminuarea numărului angajaților a avut loc ca urmare a condițiilor de optimizare a cheltuielilor, având în vedere micșorarea capacităților funcționale ale întreprinderilor de stat, neprestarea serviciilor de irigare, și chiar nesolicitarea serviciilor de irigare din partea agricultorilor”, se mai arată în comunicat.

Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că factorii de decizie responsabili de gestionarea Întreprinderilor de stat al căror fondator în perioada anilor 2015-2018 a fost Agenția „Apele Moldovei” nu au manifestat spirit de bună guvernare și administrare a patrimoniului utilizat în procesul de gospodărire a apelor și a hidroameliorației, ceea ce a condiționat degradarea și distrugerea semnificativă a sistemului de irigație național, pierderea elementelor patrimoniului public și cheltuirea neperformantă a resurselor financiare publice.


Pub