Un tânăr reținut de CNA, după ce a luat 3.000 de euro pentru a „rezolva” un caz cu ajutorul procurorilor

Un tânăr şomer din Căuşeni a fost reţinut pentru 72 de ore, de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori într-un dosar de trafic de influenţă. Acesta este bănuit că ar fi încercat să convingă o femeie să-i transmită 15.000 de lei pentru a o ajuta să rezolve dosarul în care este cercetat unul dintre fii ei.

Foto: cna.md

Mai exact, tânărul i-ar fi spus denunţătoarei că are cunoscuţi în instituţiile de drept şi că poate asigura aplicarea unei pedepse non-privative de libertate pentru fiul acesteia. Ca să fie mai convingător, el a numit mai multe persoane din Procuratura Căuşeni, făcând trimitere la un oarecare procuror „Ghena".

Potrivit femeii, acesta nu este primul caz când tânărul îi promite rezolvarea unor dosare, invocând numele unor procurori. Acum doi ani, acesta i-ar fi cerut 3.000 de euro pentru a soluţiona un dosar în care figura un alt fiu al denunţătoarei. Băiatul era cercetat pentru corupere activă, iar bănuitul ar fi cerut banii, făcând trimitere la procurori din Procuratura Anticorupţie. Femeia i-ar fi dat banii, însă fiul acesteia a fost condamnat, iar bănuitul a dispărut.

Înţelegând că a fost victima unei escrocherii, femeia a mers la Procuratura Căuşeni, în căutarea procurorului la care făcea trimitere bănuitul, şi a denunţat faptul estorcării banilor.

La rândul său, procurorul s-a autosesizat, informând Centrul Naţional Anticorupţiesc. CNA a pornit o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal - traficul de influenţă, iar bănuitul a fost reţinut în momentul primirii banilor, transmişi sub controlul CNA.

Fiind audiat de ofiţerii CNA, acesta şi-a recunoscut vina, menţionând că a uzat de numele unor oamenii ai legii pentru a estorca bani. În acest context, tânărul ar putea fi cercetat penal şi pentru escrocherie.

În procesul audierilor, bănuitul a recunoscut că a făcut trimitere de mai multe ori la nume importante din justiţie, pentru a convinge victimele să-i dea bani pentru „pretinse servicii".

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 6 ani de înschisoare sau amendă penală. Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală.


Pub