Ministrul Agriculturii oferă detalii: „În total 334 de companii vor exporta în Rusia, alte 109 au anunțat că nu sunt încă pregătite”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că de acum încolo vom avea 334 de companii exportatoare de produse în Federația Rusă, deoarece 129 de companii deja se află pe piața rusă. Tototodată, ministrul a specificat că alte 109 companii s-au înregistrat ca potențiali exportatori, dar nepregătite pentru a ieși pe piața rusă.

Foto: captură video/https://www.privesc.eu/

„În luna august a anului trecut, în perioada 12-24 august, în Republica Moldova s-au aflat 11 inspectori Rosselihoznadzor, care împreună cu inspectorii Agenției pentru Siguranța Alimentelor, au inspectat și au verificat 517 companii. Acestea erau companiile care au înaintat sau s-au înregistrat la Agenția pentru Siguranța Alimentelor ca potențiali exportatori pe piața Federației Ruse. Din astea 517 companii, 30 produceau alte produse decît fructe și legume, adică produse nu produse pentru care s-au înregistrat, fie că e vorba de cereale, produse tehnice, etc. Aceștia nu au intrat în lista celor 205. 109 companii din anumite motive au spus că nu sunt gata să exporte pe piața Federației Ruse, fie că nu au volume, fie că nu au calitate. 101 companii erau doar companii de transport, companii exportatoare, care nu aveau niciun pom și nu aveau suprafețe agricole. Aceste companii nu au fost incluse în listă. 189 de companii de produse solicitate pe piața Federației Ruse, mă refer la fructe și legume, 69 de companii care au întreg lanțul valoric, de la producere până la comercializare. Din astea 258, o parte din ele deja erau exportatoare pe piața rusă, de asta sunt 205 în total. Alte 129 de companii deja prestează servicii de export în Federația Rusă, a declarat ministrul Ion Perju.

Șeful Asociației Producătorilor și Exportatorilor „Moldova Fruct” Vitalie Gorincioi a precizat că pe pagina ANSA va fi publicată lista companiilor exportatoare pentru a putea fi consultată de persoanele interesate.

„Noi vom cere ca pe site-ul la ANSA să fie publicați toți exportatorii care corespund la cerințele respective. Când un cumpărător din Rusia sau Germania va deschide site-ul ANSA, să fie acolo plasat „producătorii de fructe” cu informația necesară, numele companiei, capacitatea de producere, frigider de n tone, autorizație veterinară. Cine nu o să dorească să se conformeze, nu vor primi aceste certificate. Enormal să cerem să fie regulă în acastă privință”, a spus Vitalie Gorincioi.

La cele cinci tipuri de produse, mă refer la fructe sîmburoase, sămânțoase, la conserve, la vinuri.

Directorul Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici a raportat numărul de tone și tipurile de fructe care au fost exportate în Federația Rusă pentru anul 2019.

„Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrați de către ANSA cca 2 700 de producători de fructe (mere, pere, prune gutui, piersic, etc). În prima lună a anului repspectiv, deja au fost eliberate peste 1 700 de certificate fito-sanitare, pentru exportul fructelor și strugurilor din R. Moldova către Federația Rusă. Aproape 177 de companii, inclusiv din stânga Nistrului au exportat în Federația Rusă circa 253 de mii de tone de mere proaspete, caise-4 mii tone, cireșe- 8 mii tone, nectarine-365 de tone, pere-142 de tone, prune și vișine în jur de 6 mii de tone. Din partea ANSA nu vor fi impedimente pentru ca companiile să se înregistreze, ulterior”, a menționat directorul ANSA.

Amintim că președintele Igor Dodon a declarat ieri pe pagina sa de facebook că Federația Rusă își deschide piața pentru încă 205 companii moldovenești.


Pub