Primele declarații ale Carinei Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj la Moscova, după ce a fost eliberată din închisoare. Detalii din dosar

Carina Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj la Moscova, a oferit primele detalii din dosarul său în cadrul unui interviu pentru presa rusă. Fosta membră a consililui Inter-RAO în continuare susține că nu este vinovată, iar acuzațiile ce i se aduc sunt în baza copiei anchetei unui agent moldovean, iar datale acesuia coincid cu ale sale.

Foto: rbc.ru

Cazul conține traduceri interceptate ale scrisorilor de la conducerea Ministerului Energiei și protocolul pentru interogarea unui martor secret de la FSB.

Din spusele Carinei Țurcan, ea este învinuită că a trimis de trei ori informații secrete autorităților moldovenești, în perioada august - septembrie, anul 2015.

Acuzațiile, potrivit lui Țurcan, se bazează pe mai multe documente. Prima este o copie a unui fișier personal din achetă al unui agent de informații din Moldova, care conține date personale ce se potrivesc cu datele lui Țurcan.

„Este o copie dificil de citit, pagini care parțial lipsesc. Nu există decât datele mele de bază, care pot fi colectate de la oricare dintre noi: adresă, studiile. Din câte am înțeles, astfel de formulare merg pe internet. Chestionarul a fost completat manual (se presupune) în 2004, este indicată data completării. Dar adresa indicată în chestionar a devenit într-adevăr adresa mea în 2010. Locul de muncă indicat în chestionar a devenit, într-adevăr, locul meu de muncă în 2006, iar fotografia a fost făcută dintr-un pașaport emis în 2008 ”, a spus Țurcan, numind profilul fals.

Din spusele ei, în achetă se regăsesc „persoane de contact” ale Carinei Țurcan din care fac parte politicieni moldoveni și angajați ai corporației de stat ruse, inclusiv numele actualului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și fiul fostului președinte, Oleg Voronin.

De asemenea, Țurcan a menționat că pe șeful statului l-a cunoscut în cadrul unei ședințe a comisiei interguvernamentale moldo-ruse din 2008-2009.

Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova şi fostă membră a Consiliului de administraţie al companiei ruse Inter RAO, a fost arestată pe 15 iunie în Federaţia Rusă sub acuzaţia de spionaj în favoarea României şi riscă până la 20 de ani de închisoare. Iar la data de 16 ianuarie curent a fost eliberată de după gratii.

Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse o suspectează că ar fi transmis informaţii cu caracter confidenţial serviciilor speciale din România.

Potrivit datelor anchetei la care face referire Sputniknews, în aprilie 2015 Carina Ţurcan a obţinut versiunea electronică a proiectului unui document elaborat de Ministerul rus al Energeticii privind unele aspecte ale activităţii unor companii pe plan internaţional. Potrivit acuzării, în septembrie 2015 ea a transmis acest document unui serviciu de informaţii din Republica Moldova.

Conform fişei sale biografice prezentate de presa rusă, Carina Ţurcan are 43 de ani, este absolventă a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM) şi a Consorţiului Spaniol de Universităţi IUP (MBA). A fost membră a Consiliului de administraţie al Inter RAO din 2012, iar anterior a condus diviziunea “Moldova, Ucraina, România″ din cadrul acestei societăţi.

Iniţial a fost anunţat că ea deţine cetăţeniile română, rusă şi moldovenească, însă potrivit Serviciului de Presă al Ministerului de Interne al Republicii Moldova, Carina Ţurcan nu mai este cetăţean al republicii din 2016.


Pub