Ion Chicu s-a întâlnit cu omologii săi din Belarus și Kazahstan, într-o vizită la Alma-Ata; Problema exporturilor, la ordinea de zi

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire, la Alma-Ata cu omologii săi din Kazahstan și Belarus. Aceștia au discutat despre problema exporturilor din Republica Moldova, dar și importurilor.

Foto: UNIMEDIA

„Schimbul de mărfuri între RM și Kazahstan în perioada ianuarie - noiembrie 2019 a estimat 19 milioane de dolari, în timp ce exportul din RM a cunoscut o scădere. Dl. Askar Mamin a vorbit despre faptul că business-ul kazah caută regiuni și proiecte investiționale și Moldova ar trebui adusă în centrul căutărilor. Premierii și-au anunțat intenția de a stimula activitatea comisiei interguvernamentale, pentru a identifica proiectele reciproc avantajoase”, se arată într-un comunicat.

Cu omologul său din Belarus, Chicu a vorbit și despre infrastructura drumurilor din Belarus, care ar putea fi împrumutată și pentru Moldova.

Șefii Executivelor au discutat mai multe subiecte de interes comun, printre care procurarea autobuzelor și troleibuzelor, folosirea instrumentelor de finanțare a exportului – oferite de către Guvernul belarus, dar și promovarea exportului, în Belarus, a produselor moldovenești, precum vinurile și materialul săditor.

„Referindu-se la volumul comerțului bilateral în primele 11 luni ale anului 2019, care a ajuns la 195 milioane de dolari, Prim-ministrul Chicu a informat omologul din Belarus despre prioritățile Guvernului pentru anul 2020 și Planul de Acțiuni pentru 2020 - 2023”, se mai mai arată în comunicat.


Pub