Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Carina Țurcan: Învinuirea se bazează…

Carina Țurcan: Învinuirea se bazează pe date care coincid cu ale unui agent. Persoane de contact: Dodon și Voronin

Foto: rbk.ru

În cadrul primului interviu acordat pentru RBK după ce a fost eliberată, Carina Țurcan a declarat că acuzațiile de spionaj ce i-au fost aduse sunt bazate pe copia anchetei unui agent moldovean ale cărui date coincid cu ale sale.

Potrivit acesteia, acuzațiile au la bază câteva documente, printre care o copie a anchetei dosarului personal al agentului, în care lipsesc unele pagini și care conține „date care pot fi colectate despre fiecare dintre noi”: adresa și studiile sale.

„Ancheta a fost completată manual în 2004, dar corespunde adresa mea din 2010. Totodată, locul de muncă notat este, de fapt, din 2006, iar studiile sunt din 2015 și fotografia din 2008”, a declarat ea, menționând că ancheta a fost „falsă”.

Țurcan a menționat că în anchetă erau enumerate „persoane de contact” din rândurile politicienilor moldoveni, printre care actualul președinte, Igor Dodon, și fiul fostului șef de stat, Oleg Voronin. Ea a precizat că pe Dodon l-a cunoscut la o ședință a comisiei interguvernamentale moldo-ruse din 2008-2009.

Carina Țurcan, ex-membră a Consiliului de directori și acționară a holdingului rus „Inter RAO”, acuzată de spionaj, a fost eliberată de după gratii la 16 ianuarie.

Originară din R. Moldova, Carina Țurcan a fost arestată în iunie 2018, fiind acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României.