Principală  —  IMPORTANTE   —   Morari nu se plânge de…

Morari nu se plânge de condițiile din penitenciar și vrea ca dosarul să fie transmis „cât mai curând” în judecată. Ce a transmis procurorul-șef suspendat al PA

Avocatul procurorului-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a depus joi, 30 ianuarie, recurs la Curtea de Apel Chișinău privind încheierea de ieri a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care i-a fost prelungit arestul preventiv cu 20 de zile. Vasile Foltea susține că nu este necesar ca Morari să stea în penitenciar.

Potrivit apărătorului, „judecătorul a copiat argumentele procurorilor, învinuirea adusă, fără a face nicio analiză la probele și argumentele noastre și a motivat că necesitatea arestării este dictată de faptul că actualmente se impune acest lucru pentru a face imposibilă stabilirea adevărului pe caz”.

„Este ceva grav, eu n-am mai întâlnit așa ceva în alte încheieri judecătorești. S-a invocat că domnul Morari ar putea să se eschiveze din Republica Moldova, de la organul de urmărire penală, că ar putea să comită alte infracțiuni. Arbitrar, fără probe, fără nimic. Și că eliberarea lui ar putea genera anumite tulburări în societate. Am arătat că domnul Morari, deși a avut posibilitatea și a ieșit din țară la odihnă cu familia, știind că în privința sa este pornit dosar penal, a revenit în țară și s-a prezentat la acțiunile de urmărire penală pentru care a fost citat. Domnul Morari nu are niciun motiv să plece din țară. În toată polemica pe care a dezvoltat-o pe la emisiuni televizate și interviurile sale, el era conștient de faptul că va fi reținut, cunoștea că în privința sa este pornit dosar penal și din acea perioadă până acum nu a încercat să influențeze pe nimeni din martorii audiați pe dosar, nu a comis altă infracțiune, nu a încercat să se eschiveze de la organul de urmărire penală. Din contra, a stat permanent la dispoziție. Nu vedem care ar fi necesitatea plasării lui în arest și prelungirea măsurii preventive. O vedem doar prin prisma intimidării lui sau pedepsirii pentru ceea ce a făcut în presă”, a declarat Foltea pentru ZdG.

Avocatul ne-a spus că a discutat ieri cu Morari și că acesta nu se plânge pe condițiile din penitenciar, fiind preocupat să-și demonstra „nevinovăția”. Totodată, șeful suspendat al PA, potrivit apărătorului, consideră că plasarea în Penitenciarul nr. 13 este „o acțiune de tortură din partea autorităților statului”

„El a transmis că acum se simte cu mult mai liber decât unii procurori care efectuează ancheta în privința sa și se află la libertate. (…) Cere ca dosarul să fie expediat cât mai rapid în instanța de judecată pentru a avea posibilitatea să-și demonstreze nevinovăția”, a adăugat Vasile Foltea.

Miercuri, 29 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis prelungirea arestului preventiv în cazul lui Morari cu 20 de zile, până la 19 februarie, în condițiile în care procurorii au cerut 30 de zile.

La 10 ianuarie, în ziua când au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, acțiuni pe care le-ar fi săvârșit în martie 2017, când a înregistrat o plângere depusă de către Vlad Plahotniuc împotriva lui Veaceslav Platon, pe care, conform PG, „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale”. La 13 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arest preventiv pentru 20 de zile, până la 30 ianuarie.