Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu îi sugerează lui…

Maia Sandu îi sugerează lui Grigore Cobzac să-și revadă decizia de a candida, pe care ar fi luat-o „la supărare”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că nu candidează la alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38, Hâncești”, deoarece ar putea candida la scrutinul prezidențial și „nu este frumos” și „nu este o abordare serioasă” să le ceri oamenilor să te voteze pentru Parlament, iar apoi pentru alte alegeri. Totodată, ea spune că membrul PAS Grigore Cobzac ar fi decis să candideze „la supărare” și mai are timp să se retragă.

Politiciana a explicat, în cadrul ediției din 30 ianuarie a emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV, că Grigore Cobzac a refuzat la 4 ianuarie să candideze, invocând motive personale. Potrivit ei, au existat și anumite „animozități” la nivel local, „un conflict între președintele Organizației Hâncești și Cobzac”. Totuși, lidera PAS ar fi discutat cu acesta și la 20 ianuarie, spunând iar că nu candidează, ca să afle ulterior, la 24 ianuarie, a doua zi după ce Stamate a cerut să-i fie înregistrat grupul de inițiativă, că Grigore Cobzac a decis să candideze independent.

„Din discuțiile pe care le-am avut, am înțeles că a fost o decizie spontană, în semn de protest față de lucrurile care s-au întâmplat în Organizația PAS Hâncești, mai bine zis – o decizie luată la supărare. Consider că acest lucru nu este serios, decizia de a candida trebuie să fie asumată. Regret că s-a întâmplat acest lucru. (…) Mai este timp ca să își revadă decizia și să nu ajungem în situația în care să fim oponenți în această campanie”, a precizat Maia Sandu.

Cât despre neînțelegerile cu Platforma DA, ea a afirmat că a discutat înainte să o propună pe Stamate, care este apartinică, așa cum și-au dorit reprezentanții formațiunii conduse de Andrei Năstase, dar nu au revenit cu un răspuns.

La 24 ianuarie, Grigore Cobzac, membru al PAS și candidat al blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a anunțat că intenționează să participe la scrutinul din 15 martie, în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești, în calitate de candidat independent la funcția de deputat, fiind în proces de colectare a semnăturilor. Contactat de ZdG, Cobzac a menționat că a decis să candideze independent după ce mai mulți colegi de partid din raionul Hâncești și-au exprimat dezacordul față de intenția PAS de a o desemna pe Olesea Stamate.

La scrutinul legislativ din 24 februarie 2019, Cobzac a obținut 33,44% dintre voturi. Anterior, el a fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova și președintele raionului Hâncești.

Până în prezent, în cursă a fost înregistrat candidatul PDM, Ion Mereuță, cel al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ștefan Gațcan, și Olesea Stamate, înaintată de PAS.

De asemenea, blocul electoral UNIREA l-a desemnat pe Dorin Chirtoacă, Partidul ,,Șor” – pe Vitalie Balinschi, Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunțat că îl desemnează pe Anatolie Postolachi, iar Platforma DA a precizat că nu va participa la scrutin, după ce Mihail Druță nu a acceptat să candideze din partea unui partid, dorind să fie susținut și de alte formațiuni.

Alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38 vor avea loc la 15 martie. Ultima zi de depunere a actelor este 13 februarie.