icon

Premierul Ion Chicu a discutat cu Prim-ministrul Republicii Kazahstan, Askar Mamin

30-01-2020 13:36
979

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu Prim-ministrul Republicii Kazahstan, Askar Mamin. Întâlnirea a avut loc în orașul Almaty.

Șefii Executivelor au discutat un set larg de subiecte referitoare la cooperarea bilaterală social-economică.

În debutul ședinței, Premierul kazah a declarat: „Vă salut în Kazahstan. Sunt sigur că vizita Dvs. va stimula cooperarea bilaterală. Cred că potențialul cooperării este mult mai mare decât cel existent și suntem dispuși să întreprindem măsurile necesare”.

Ion Chicu a mulțumit pentru invitația la Forumul Digital organizat în Almaty și a confirmat: „Credem că potențialul cooperării RM cu Uniunea Economică Eurasiatică este unul mare și încă nevalorificat. Iar participarea la Forumul Digital este o posibilitate de a face schimb de experiență”.

Schimbul de mărfuri între RM și Kazahstan în perioada ianuarie - noiembrie 2019 a estimat 19 milioane de dolari, în timp ce exportul din RM a cunoscut o scădere. Dl. Askar Mamin a vorbit despre faptul că business-ul kazah caută regiuni și proiecte investiționale și Moldova ar trebui adusă în centrul căutărilor.

Premierii și-au anunțat intenția de a stimula activitatea comisiei interguvernamentale, pentru a identifica proiectele reciproc avantajoase. Oficialii au convenit să intensifice comunicarea între guverne cu scopul de a impulsiona relațiile comerciale bilaterale, precum și schimburile culturale.

În finalul ședinței, Premierul Ion Chicu l-a invitat pe dl. Askar Mamin în vizită, în Republica Moldova.

Notă. În Kazahstan locuiesc 20-30 mii de originari din RM, cu precădere în regiunea Karaganda. În special, sunt persoane care au fost supuse represiunilor,  or descendenții lor. În orașul Karaganda e înregistrată asociația „Dacii”, condusă de Nicolae Pliușkis.  

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30