Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

30 Ian. 2020 / 15:13

Câte companii din Moldova vor exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă

Peste 300 de companii vor putea exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă, după ce Agenţia federală rusă pentru siguranţa agroalimentară şi veterinară „Rosselhoznadzor” a extins lista companiilor cu drept de export. Despre acest lucru a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju.

„Instituţia responsabilă de intrarea pe piaţă a mai multor companii, Rosselhoznadzor, care este în parteneriat permanent cu Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, a acceptat o lista cu 205 companii producătoare de fructe şi legume. În total o să avem 334 companii exportatoare pe piaţa Federaţiei Ruse”, a menţionat Ion Perju.

Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe Moldova a precizat că listele companiilor exportatoare au fost coordonate cu societatea civilă, iar Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), trebuie să verifice calitatea mărfurilor pentru ca produsele moldoveneşti să nu fie reîntoarse în ţară.

 „ANSA, trebuie să controleze calitatea mărfurilor, pentru că asta este faţa fermierilor. Noi cerem ca pe site-ul ANSA să fie publicaţi toţi producătorii care corespund cerinţelor de calitate, pentru a nu ne învinui de re-export. Producţia trebuie să fie inofensivă, acea producţie care se porneşte de aici trebuie să ajungă pe tejghea în Federaţia Rusă”, a precizat Vitalie Gorincioi.

Directorul General ANSA, Vladislav Cotici a declarat că producţia de origine vegetală ce va fi exportată în Federaţia Rusă trebuie să corespundă normelor fitosanitare ale Uniunii Euroasiatice şi va fi însoţită de certificatul fitosanitar, eliberat de ANSA.

„Vreau să menţionez că ANSA este garantul calităţii produselor care urmează a fi exportate precum şi al produselor care sunt consumate de consumatorul autohton. Produsul trebuie să aibă aceiaşi calitate pe intern cât şi cel care urmează să meargă la export”, a relatat Vladislav Cotici.

Amintim că despre extinderea listei companiilor cu drept de export al fructelor în Federaţia Rusă a anunţat ieri 29 ianuarie, preşedintele, Igor Dodon, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

 

Comentarii