19:38:32 18.04.2024
Stiri

Final emoționant al Brexit-ului în Parlamentul European: Eurodeputații s-au ținut de mână și au cântat „Auld Lang Syne”, o veche poezie scoțiană care marchează „momente de rămas-bun sau de adio”

Știri 30.01.2020 08:47 Vizualizări1174 Autor: Ziarul National
Final emoționant al Brexit-ului în Parlamentul European: Eurodeputații s-au ținut de mână și au cântat „Auld Lang Syne”, o veche poezie scoțiană care marchează „momente de rămas-bun sau de adio” Calea Europeană


Procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, consfințit politic miercuri prin votul de ratificare dat de Parlamentul European cu o majoritate copleșitoare, a fost marcat de un moment emoționant care se adaugă acestui capitol de istorie, al apartenenței Regatului Unit la UE, care se va închide vineri după aproape cinci decenii.

După ce Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au oferit un moment rar de unitate și de marcare a Brexit-ului: aceștia s-au ridicat în picioare și s-au ținut de mână timp de câteva minute în care au fredonat versurile cântecului Auld Lang Syne, relatează caleaeuropeana.ro.

În acest timp, europarlamentarii s-au îmbrățișat și au fluturat fulare inscripționate cu culorile Uniunii Europene.

„Auld Lang Syne” este o poezie în limba scoțiană scrisă de Robert Burns în 1788 și pusă în tonul unei melodii populare tradiționale. Este bine cunoscută în multe țări, în special în lumea de anglo-saxonă, fiind utilizată tradițional în momente de rămas bun de la vechiul an, la miezul nopții de Revelion. De asemenea, ea este cântată și la înmormântări, absolviri și la momente de adio care încheie anumite etape.

După vot, preşedintele Parlamentului European David Sassoli a declarat că europarlamentarii sunt profund întristaşi să vadă că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană.

Adresându-se europarlamentarilor britanici, el a spus: „Apreciem sincer toată munca voastră din ultimii ani. Părăsiţi UE, dar veţi fi în continuare parte a Europei”.

Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.

Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora R. Moldova), după 47 de ani de apartenență, Marea Britanie, care l-a dat istoriei pe Winston Churchill, personalitate politică britanică care a militat pentru crearea unei Europe unite după Al Doilea Război Mondial, idee explicată în discursul memorabil susținut în luna septembrie a anului 1946 în aula Universității din Zurich prin „înființarea unui fel de State Unite ale Europei”, va părăsi Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md