Linkuri accesibilitate

Cum a selectat Ministerul Agriculturii companiile exportatoare de fructe și legume în Rusia


Imagine generică
Imagine generică

În ce măsură politica mai pro-estică a noului guvern de la Chișinău îi ajută pe exportatorii moldoveni?

Peste 200 de exportatori moldoveni au obţinut permisiunea de a livra fructe şi legume pe piața rusă. Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară Rosselhoznadzor a decis să extindă lista exportatorilor moldoveni de la 129 la 334 de companii, în urma mai multor negocieri cu autorităţile moldovene. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a oferit detalii într-o conferinţa de presă despre lista extinsă a companiilor cu drept de export.

Cum a selectat Ministerul Agriculturii companiile exportatoare de fructe și legume în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct


Cele 205 companii moldovene şi-au redobândit dreptul să exporte producția agricolă pe piaţa Federației Ruse după vizita, din luna august 2019, a unui grup de experţi ruşi care au inspectat peste 500 de companii. De ce doar jumătate dintre companiile verificate au obținut dreptul să exporte fructe şi legume pe piaţa rusă? Au existat motive obiective, a explicat ministrul agriculturii Ion Perju, după ce zilele trecute a fost criticat de opoziția din Parlament că ar fi completat lista exportatorilor de o manieră netransparentă şi fără a consulta asociaţiile de profil:

Ion Perju
Ion Perju

„30 de companii produceau alte produse decât fructe şi legume. 109 companii au spus că din diferite motive nu sunt gata să exporte pe piaţa Federației Ruse. 110 companii erau doar transportatori, care nu aveau nici un pom şi nu aveau suprafeţe agricole, de aceea iarăşi au fost scoase. Ajungem la acea listă din 205 de companii care au obţinut dreptul. Deci practic toţi cei care au solicitat ca să aibă acces pe piaţa Federaţiei Ruse toţi au fost admişi.”

Într-un comunicat al Rosselhoznadzor se precizează că producţia ce ar urma să fie exportată pe piaţa din Rusia trebuie să corespundă cerinţelor fitosanitare ale Uniunii Economice Eurasiatice şi să fie certificată de agenţia moldoveană pentru siguranţa alimentelor. O altă condiţie obligatorie e ca produsele să fie exclusiv moldovenești, pentru a evita reexportul de producție provenită din alte regiuni apropiate sau mai îndepărtate, așa cum s-ar fi întâmplat în trecut.


Federaţia Rusă a început să limiteze numărul companiilor moldovene autorizate să facă livrări pe piața rusă din 2015, când a ridicat embargoul la exportul de fructe şi legume, embargou impus un an mai devreme, la scurt timp după semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE. Atunci, Rosselhoznadzor a invocat nereguli fitosanitare, motiv pus la îndoială de guvernarea de la Chişinău. Din 2015 lista exportatorilor moldoveni a crescut treptat, dar interdicţiile erau ridicate într-un mod selectiv, în special pentru companiile din autonomia găgăuză şi din regiunea transnistreană.

Din cele 205 companii care au primit acum dreptul de a exporta pe piaţa rusă, 66 fac parte din Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, asociaţie căreia nu I s-a făcut loc în precedentele permisii date de Moscova. Preşedintele Asociaţiei, Vitalie Gorincioi, spune că aceste companii şi până acum exportau pe piaţa rusă, doar că prin intermediul acelor exportatori care nu aveau interdicţii, ceea ce însemna ratarea unei părți de profit:


„Am făcut un calcul foarte repede. Compania în care şi eu sunt proprietar. Producem 2500 de tone de mere. Numai la TVA cu 8 la sută dacă aş trimite direct aş câştiga 1milion 700 de lei adăugător. Asta e jumătate din suma pe care o plăteşte compania salariaţilor. Iată unde e pierderea mare.”

Ministrul agriculturii Ion Perju a menționat că, anul trecut, peste 90 la sută din producţia de mere a ajuns pe piaţa din Federaţia Rusă. Un rol esenţial l-a jucat eliminarea taxelor vamale pentru exportul de legume, fructe și produse vitivinicole moldovenești, convenită anul trecut de şeful statului Igor Dodon cu omologul său rus Vladimir Putin, măsură extinsă şi pentru acest an:

„Eliminarea taxelor vamale pentru aceste produse au dus la economii de peste 300 de milioane de lei. acesta nu este un câştig doar al producatorilor noştri.. este vorba de competitivitate. Produsele noastre sunt mai competitive pe piaţa rusă.”

Economiştii de la Expert Grup au constat într-un studiu că anularea taxelor pentru exportul mărfurilor moldoveneşti nu a dus la o creştere spectaculoasă a exporturilor în Rusia. Livrările spre piaţa rusă au crescut modest, anul trecut, în raport cu majorarea exporturilor pe alte pieţe. Una din explicații ar fi imprevizibilitatea care îi demotivează chiar și pe amatorii de câștiguri ocazionale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG