(foto) Află care moldoveni au evoluat sau încă evoluează în cele mai bune campionate de fotbal ale Europei din top 10

iPiccy-collage

Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului a publicat recent clasamentul celor mai puternice campionate din lume. Mai jos puteți vedea clasamentul fotbaliștilor moldoveni care au evoluat sau evoluează în cele mai puternice campionate ale Europei, care intră în top 10.

Prima poziţie în această ierarhie este deţinută de Premier League, care este urmată de ligile superioare din Brazilia, Spania, Italia, Columbia, Portugalia, Franţa, Ţările de Jos, Argentina, Germania, iar Divizia Națională în acest clasament se află pe locul 72.

ANGLIA (Premier League)

Până în prezent, niciun fotbalist din Republica Moldova n-a jucat în prima divizie a Angliei. Cu toate acestea, fundaşul Ion Testemiţanu a evoluat trei sezoane, din 1998 până în 2001, la formaţia Bristol City, care în acea perioadă participa în Championship (D2) şi League 1 (D3). În total, moldoveanul a disputat pentru formaţia engleză 35 de meciuri şi a marcat două goluri.

SPANIA (La Liga)

În 1950, Nicolae Simatoc a ajuns în curtea celebrei FC Barcelona, unde a reuşit consacrarea deplină, devenind campion al Spaniei în 1952 şi dublu câştigător al Cupei Spaniei în 1951 şi 1952. Mijlocaşul cu origini basarabene a jucat pentru catalani în campionat 34 de meciuri şi a marcat două goluri. Ultimul club la care a evoluat Simatoc a fost Real Oviedo, în sezonul 1952/1953, pentru care a jucat cinci meciuri.

Mijlocaşul Igor Dobrovolski a fost împrumutat de către italieni de la Castellón (Spania) la sfârșitul anului 1990. În sezonul 1994/1995, el a revenit în campionatul Spaniei, de data aceasta la Atlético Madrid. Pentru noua sa echipă Dobrovolski a jucat 22 de meciuri (19 în campionat şi trei în cupă) şi a marcat un gol. Dacă rămânea la Atlético şi în sezonul următor, avea să repete performanţa lui Simatoc, câștigând campionatul și Cupa Spaniei.

ITALIA (Serie A)

În iarna anului 1947, Nicolae Simatoc a părăsit România cu destinația Italia. Cu toate că nu era refăcut complet, basarabeanul a jucat pentru Inter Milano în ediţia 1947/1948, evoluând în şapte meciuri şi marcând trei goluri, iar în sezonul următor a disputat încă 10 meciuri, devenind vicecampion al Italiei. În ediţia 1949/1950, s-a transferat la Brescia Calcio, care evolua pe atunci în Serie B. Cele 30 de meciuri jucate şi opt goluri marcate l-au ajutat să ajungă la FC Barcelona.

Cea mai constantă evoluţie într-un campionat de elită o are Artur Ioniţă. Transferat în 2014 de la formaţia elveţiană FC Aarau la Hellas Verona. În cei doi ani petrecuţi la Hellas, mijlocaşul moldovean a adunat în campionat 49 de meciuri şi șase goluri.
În 2016, Ioniţă a ajuns la Cagliari Calcio. Până în prezent el a jucat sub tricoul „roşu-albastru” 109 meciuri, marcând șase goluri.

Deocamdată un singur meci în Serie A, în componenţa formaţiei Torino FC, a disputat atacantul Vitalie Damaşcan. La sfârşitul sezonului trecut, Torino FC l-a împrumutat pe Damaşcan la Fortuna Sittard (Eredivise). În prezent Vitalie Damașcan joacă sub formă de împrumut pentru RKC Waalwijk.

Fundașul Daniel Dumbravanu a semnat la sfârșitul anului 2020 un contract profesionist cu Genoa CFC. Fotbalistul a jucat anterior pentru echipa de juniori Genoa.

PORTUGALIA (Primeira Liga/Liga NOS)

Oleg Reabciuk a devenit primul moldovean care a debutat în campionatul portughez. În perioada 2017/2019 a jucat pentru FC Porto B în Segunda, adunând 47 de meciuri şi marcând patru goluri. În acest an internaționalul moldovean s-a transferat la Olimpiacos.

FRANŢA (Ligue 1)

În prima divizie a campionatului francez, deocamdată, a jucat doar Igor Dobrovolski, la Olympique Marseille. Dobrovolski a disputat opt partide în campionat și a marcat un gol, iar trei goluri a marcat în Cupa Franţei, având un meci și în Liga Campionilor.

ŢĂRILE DE JOS (Eredivisie)

Mijlocaşul Serghei Nani şi atacantul Serghei Cleşcenco s-au transferat de la Zimbru Chişinău la Go Ahead Eagles Deventer în anul 1995, pentru a ajuta echipa să se menţină în eşalonul de elită al fotbalului olandez. Nani a jucat 27 de meciuri, iar Cleşcenco – 34 şi a marcat patru goluri. În sezonul următor, Nani a jucat doar în șase partide, iar Cleşcenco  –în 30 partide, marcând cinci goluri.

În prezent, în campionatul Ţărilor de Jos evoluează doi fotbalişti moldoveni la echipa Fortuna Sittard, portarul Alexei Koşelev şi atacantul Vitalie Damaşcan. Koşelev, în sezonul 2018/2019 a jucat în toate cele 34 de meciuri de campionat. În actuala ediţie, de asemenea, a disputat 20 de partide, fără a fi înlocuit.

Damaşcan joacă la RKC Waalwijk din 2020 sub formă de împrumut, oficial fiind jucătorul lui Torino FC.

GERMANIA (Bundesliga)

În 1996, Igor Dobrovolski a semnat ultimul său contract cu o echipă din străinătate, Fortuna Düsseldorf. Astfel, el a devenit unicul discipol al şcolii moldoveneşti de fotbal care a jucat în patru cele mai puternice campionate din Europa (Spania, Italia, Franţa şi Germania). În sezonul 1996/1997 el a disputat 15 meciuri şi a marcat patru goluri. În următoarele două sezoane, evoluând în a doua Bundesliga, Dobrovolski a mai adunat 39 de meciuri şi 10 goluri.

În Bundesliga au mai jucat alți doi fotbalişti moldoveni. Alexandru Popovici a evoluat în sezonul 1997/1998 la MSV Duisburg cu patru meciuri în activ, iar Alexandru Curteian, în ediţia 1998/1999, la Hamburger SV.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente