Guvernul, îngrijorat de depopularea țării: O Comisie creată pe lângă premier va gestiona riscurile demografice

Miniștrii au votat o dispoziție prin care se va crea Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare, un organ consultativ pe lângă prim-ministru. Comisia va gestiona priorităţile şi riscurile demografice pentru Republica Moldova și va elabora politici de stat în aceste domenii.

Foto: UNIMEDIA

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale motivează necesitatea creării Comsiei prin faptul că „Republica Moldova se confruntă cu procesul de depopulare, fără semne vizibile de redresare, care este rezultatul cumulat al evoluţiei fertilităţii, mortalităţii şi migraţiei externe din ultimele două decenii”.

În perioada anilor 2004 -2014, populaţia s-a redus cu 393 mii (cu cca 12%), de la 3,2 milioane de oameni la 2,8 milioane.

Numărul populaţiei, estimat la începutul anului 2019, a constituit peste 2, 6 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o descreştere a populaţiei cu aproape 190 mii persoane din 2014, rata de descreştere anuală constituind circa - 1,8 %.

„Schimbările survenite în procesele demografice din ultima perioadă, inclusiv transformările semnificative în modelele de comportament reproductiv a populaţiei, care la moment nu asigură stabilitatea demografică şi prezintă un pericol pentru dezvoltarea durabilă a ţării, implică necesitatea intervenţiilor prin politici demografice”, se motivează în nota informativă a dispoziției.

Proiectul prevede constituirea Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare şi a Regulamentului acesteia, ca organ consultativ în domeniile populaţiei şi dezvoltării, creată pe lângă Prim-Ministru. Se propune formarea Comisiei din reprezentanţi ai administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniu, ai mediului academic, societăţii civile şi ai partenerilor de dezvoltare.


Pub