Întâlniri de rang înalt, la Strasbourg: Igor Dodon s-a văzut cu Hendrik Daems, Marija Pejčinović Burić, Dunja Mijatović și Gianni Buquicchio

Aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg cu ocazia participării la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Igor Dodon a avut întrevederi cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Hendrik Daems, secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović și cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. În cadrul întrevedrilor au fost discutate subiecte ce țin de regiunea transnistreană și acordul în formatul „5+2”, și proiectul Strategiei de reformă a justiţiei.

Foto: Igor Dodon/facebook

În cadrul întrevederii cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Hendrik Daems, Igor Dodon a pus accent pe parteneriatul Republicii Moldova cu Consiliul Europei și APCE, precum și pe faptul că este nevoie de realizarea angajamentelor asumate pentru încheierea procedurii de monitorizare a Republicii Moldova de către APCE și trecerea la alt nivel structurat cu APCE, obiectiv care se regăsește şi în Planul de Acţiuni al Guvernului pentru anul 2020-2023.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

La întâlnirea cu secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić și cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, Igor Dodon a reiterat că reforma justiţiei reprezintă prioritatea numărul unu pentru guvernarea actuală, încurajând activitatea Grupului de lucru creat ad-hoc pentru reforma justiţiei.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

Totodată, președintele Igor Dodon a precizat că „avem nevoie de suport în definitivarea proiectului Strategiei de reformă a justiţiei, dezvoltarea conceptului de evaluare a judecătorilor și procurorilor potrivit standardelor existente, pregătirea modificărilor Constituției. Am menționat că împreună avem șansa unică de a ne mișca în direcția corectă.”

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

În același timp, șeful statului a menționat în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei de la Veneția că actuala guvernare va promova o reformă a justiției conform unui model acceptat de comunitatea internațională, societatea civilă, experți în domeniu și conducerea Republicii Moldova.

Atât în cadrul întrevederii cu Hendrik Daems, cât și cu comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović, Igor Dodon a abordat subiectul transnistrean.

Igor Dodon / Sursa:Igor Dodon/facebook

A fost abordat segmentul legat de negocierea în formatul „5+2”, unde a precizat că este nevoie de a fi identificată o soluţie adecvată pentru problema transnistreană în baza respectării suveranității şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum și subiectul apărării drepturilor omului în regiunea transnistreană, care provoacă îngrijorarea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Spre finalul discuțiilor, președintele țării a invitat oficialii Consiliului Europei în Republica Moldova și în regiunea transnistreană.


Pub