Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noul director al Agenției Proprietății…

Noul director al Agenției Proprietății Publice este unul dintre avocații președintelui Igor Dodon

Guvernul a aprobat miercuri, 29 ianuarie, numirea lui Ghenadie Țepordei, în funcția de director general al Agenției Proprietății Publice (APP). ZdG a constatat că Țepordei este unul dintre avocații președintelui Igor Dodon.

Țepordei a fost numit în funcția de director al APP chiar în ziua în care Ziarul de Gardă a primit o cerere prealabilă de chemare în judecată din numele lui Dodon, semnată de către Ghenadie Țepordei.

ZdG va revenit cu detalii despre cererea prealabilă de chemare în judecată în ediția de joi. Ghenadie Țepordei, noul director al APP, a confirmat, pentru ZdG, că el este autorul cererii de chemare în judecată depusă din numele președintelui Igor Dodon.

„Numim astăzi conducătorul uneia dintre cele mai importante instituții ale statului, care gestionează marea majoritate a activelor ce aparțin statului”, a declarat premierul Ion Chicu în cadrul ședinței Executivului.

Mihail Rusu a scris cerere de demisie din funcția de director general al APP la aproape două luni de la numire. Rusu a fost numit în funcție în luna noiembrie, tot de Guvernul Chicu.

Agenţia are misiunea de a asigura implementarea politicii statului în domeniile administrării şi deetatizării proprietăţii publice, precum şi a parteneriatului public-privat, exercitând, în numele Guvernului, funcţiile de fondator al întreprinderilor de stat şi de deţinător de acţiuni (părţi sociale) în societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar public, în modul stabilit şi în limitele competenţelor atribuite de cadrul normativ. 

În următoarea perioadă, APP va scoate la privatizare compania „Metalferos”, principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din R. Moldova. „Metalferos” este o societate pe acțiuni în care pachetul majoritat de acțiuni aparține statului, prin intermediul APP, care deține 281 065 acţiuni – 78,282% . În ultimii ani, compania a fost implicată în mai multe acuzații, inclusiv penale.