Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro

PE SCURT

Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro. Aceasta după ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat un ordin prin care a scos interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații care trăiesc cu HIV.

Interdicția respectivă are rădăcini într-o perioadă când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil, anunță asociația obștească „Inițiativa Pozitivă”.

PE LUNG

Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când asociația „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport. Puțin mai târziu, în 2019, organizația non-guvernamentală „Mamele pentru viață”, a comunicat publicului larg despre un caz, când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertilizare in vitro.

În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinile ministerului.

Ca rezultat, acest serviciu este deja accesibil, fără discriminare, și persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.

„Acesta este un caz când oamenii nu au tăcut, asociațiile obștești s-au autosesizat și au căutat soluții, iar autoritățile au ascultat și au soluționat problema. Acum orice cuplu din Moldova, indiferent de statutul HIV, are șansa să aibă copii”, a menționat Ruslan Poverga, directorul general al asociației obștești „Inițiativa Pozitivă”.

Potrivit lui Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, directorul Departamentului Advocacy al asociației, a fost obținut un rezultat extraordinar într-un timp scurt, ceea ce demonstrează că autoritățile și societatea civilă pot găsi soluții la problemele existente, conlucrând și conducându-se de standardele internaționale ale drepturilor omului și progresele în domeniul medical. „Contăm pe o deschidere tot atât de mare și pentru soluționarea problemelor rămase”, a adăugat el.

Irina Belevțova, președinta asociației obștești „Mamele pentru viață”: „Ca femeie care trăiește cu HIV de 21 de ani, am trecut prin momentul când am fost nevoită să mă împac cu gândul că, posibil, nu voi mai putea avea copii niciodată. Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare, iar faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii, nu le ajută deloc. Eu le înțeleg pe aceste femei, știu prin ce trec ele. Asta m-a motivat cel mai mult să mă implic și să depun tot efortul, ca femeile care trăiesc cu HIV să poată avea copii. Toate femeile au dreptul să aibă copii și nimeni nu poate să le ia acest drept”.

Moldova in vitro

Începând cu anul 2017, procedura de fertilizare in vitro este gratuită în Moldova pentru cuplurile asigurate medical. Pentru aceasta, partenerii care-și doresc un copil trebuie să treacă un șir de proceduri după care o comisie specializată analizează candidatura lor. Pachetul de documente trebuie să conțină certificatul medical cu privire la starea de sănătate a cuplurilor, informații despre maladiile concomitente și investigațiile medicale care confirmă infertilitatea. Membrii comisiei de evaluare vor fi responsabili de gestionarea și actualizarea listei de așteptare.

Citește „Regulamentul cu privire la prestarea serviciilor de fertilizare in vitro din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală

Potrivit Regulamentului, procedura de fertilizare in vitro va fi efectuată la una din cele patru clinici private din țară, care prestează astfel de servicii medicale (Centrul Medical Repromed, Clinica New Med Life, Clinica TerraMed și Spitalul Internațional Medpark). Clinicile urmează să fie contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, care va achita pentru o procedură de fertilizare in vitro 31 mii 729 de lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Suma nu include însă costuri pentru medicamentele pe care le va administra pacienta în condiții de ambulatoriu.

Conform datelor estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii și Genetica Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă, suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru 2,5% dintre femei fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare