Ştiri

Sursa imaginii: timpul.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

29 Ian. 2020 / 14:57

Sectorul zootehnic va fi revitalizat

Se doreşte revitalizarea sectorului zootehnic astfel încât Republica Moldova să înceapă să exporte nu doar cereale, dar şi produse cu valoarea adăugată sporită, cum ar fi carnea şi produsele lactate. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, la emisiunea Moldova in Direct. Potrivit lui, în prezent Republica Moldova importă carne care este crescută în alte ţări cu materie primă importată din Moldova, de aceea trebuie schimbată abordarea în acest domeniu. Iniţiativa de revitalizare a sectorului zootehnic ar putea fi susţinută de Banca Mondială, deocamdată fiind purtate negocieri, relatează Moldova 1.

„Astăzi exportăm cereale care constituie materie primă şi importăm produse cu valoare adăugată sporită. Exportăm cereale şi importăm carne şi produse lactate. Ne propunem ca sectorul zootehnic să fie revitalizat, să nu exportăm cereale, dar să le transformăm în carne şi produse lactate şi alte produse cu valoare adăugată sporită. Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Republica Moldova”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

De asemenea, ministrul a afirmat că pentru anul 2020 nu sunt prognozate riscuri în ceea ce priveşte recoltele şi aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare, dar depinde foarte mult cum vor fi condiţiile climaterice pe parcursul anului.

 „Se fac deja unele examinări, spre regret nu sunt cele mai bune prognoze pentru următoarele două, trei săptămâni. în stratul de suprafaţă a solului umiditatea este foarte scăzută, iar pe alocuri lipseşte. De aceea, am vorbit despre modificările în legislaţie care ar permite utilizarea la maxim a sistemelor de irigare la scară mică”, a menţionat Perju.

Ministerul îşi mai propune să intervină în susţinerea producătorilor agricoli prin punerea în practică a fondului de garantare a împrumuturilor.

„Prin subvenţionare o parte din dobândă poate fi acoperită, dar, iarăşi, discutăm foarte mult cu băncile comerciale pentru că problema de bază ţine de gaj. Prin sistemul de subvenţionare a fost iniţiată din anul trecut deja subvenţionarea în avans şi peste 64 de tineri deja au beneficiat de aceste subvenţionări în avans pentru implementarea unor proiecte în agricultură”, a spus ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În acest an circa 340 de companii moldoveneşti vor putea exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă fără taxe vamale. Ion Perju afirmă că din lista solicitanţilor au fost excluşi intermediarii, cei care nu au volumele necesare si produsele solicitate de partea rusă.

„Din acele 517 companii verificate cam o sută de companii au spus că nu au volume şi nu sunt gata să exporte şi chiar au semnat că nu vor avea pretenţii dacă nu vor fi incluşi în această listă. Au fost eliminate doar companiile care deja pot să exporte pe piaţa rusă. Şi iată acolo au nimerit vreo 205 - 207 companii. Aceasta este lista care a fost transmisă către Roselhoznadzor cu solicitarea de a fi incluse în registrul lor”, a adăugat ministrul.

În privinţa exporturilor în UE, ministrul agriculturii afirma că în prezent se duc negocieri după ce Republica Moldova a solicitat majorarea cotelor de export a prunelor, cireşelor şi cerealelor, dar în schimb se cere majorarea cotelor de import a cărnii de găină, a celei de porc şi a zahărului.

Comentarii