Linkuri accesibilitate

Când va apărea imaginea lui Plahotniuc pe panourile din fața inspectoratelor de poliție


Fostul lideri al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc
Fostul lideri al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc

Ministrul de interne, Pavel Voicu, spune că la acest moment se procesează documentele pentru a fi anunțat în căutare internațională.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, dă asigurări că dacă biroul centrul al Interpol îl va anunța în căutare internațională pe fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, poza sa va fi afișată pe panourile din fața inspectoratelor de poliție, unde de obicei sunt prezentați infractorii căutați de poliție. Ministrul Voicu s-a văzut nevoit să facă aceste precizări astăzi, în cadrul Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică, unde a fost audiat raportul privind situația criminogenă din țară.

Când va apărea imaginea lui Plahotniuc pe panourile din fața inspectoratelor de poliție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct



Până în prezent, ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare națională de către Centrul Național Anticorupție, fiind acuzat, din declarațiile procurorilor, de spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu implicare în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Vlad Plahotniuc figurează și într-un dosar de trafic de droguri, aflat în derulare în Federația Rusă, și în baza cărora autoritățile de la Moscova a cerut Interpolului anul trecut să-l introducă în lista persoanelor anunțate în căutare internațională. În septembrie anul trecut, Interpol a spus că refuză să dea curs acestei cereri, considerând că dosarul are „implicații politice”.

La scurt timp după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că Vladimir Plahotniuc și familia sa au interdicție de a intra în Statele Unite, din cauza implicării lui Plahotniuc în acte de corupţie, președintele Igor Dodon a cerut Ministerului de Interne să solicite repetat Interpolului să-l anunțe în căutare internațională.


Astăzi, la ședința Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică, ministrul de Interne Pavel Voicu a fost întrebat de deputata PPDA Arina Spătaru de ce imaginea lui Vlad Plahotniuc nu se găsește pe panourile din fața inspectoratelor de poliție, întrebare care i-ar fi adresat-o locuitorii din Bălți la o recentă întâlnire.

Arina Spătaru
Arina Spătaru


Arina Spătaru: „S-a discutat despre panoul din Bălți, unde sunt puse persoanele aflate în căutare națională și s-a iscat o întrebare: de ce dl Plahotniuc nu este pe acel panou?”

Pavel Voicu: „La moment se procesează documentele pentru a fi anunțat în căutare internațională”.

Arina Spătaru: „Când să le spun bălțenilor că-l vedem pe Plahotniuc pe panouri?”

Pavel Voicu: „Eu consider că nu doar dl Plahotniuc toți cei care sunt infractori trebuie să fie căutați de poliție și să-i cunoască cetățenii”.

Până în prezent, prin canalele Interpol sunt căutați internațional fostul primar de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în frauda bancară, și fostul deputat democrat Constantin Țuțu, învinuit de îmbogățire ilicită.


Ministrul de Interne a mai precizat astăzi în fața deputaților că imposibilitatea autorităților de a controla „de facto” regiunea transnistreană îi împiedică pe oameni legii să-i pedepsească pe infractorii din stânga Nistrului, plătiți pentru crime în dreapta Nistrului. Și asta pentru că răufăcătorii se retrag în regiunea necontrolată de autoritățile moldovene, iar atunci când acestea se adresează autorităților neconstituționale, acelea refuză să colaboreze, spune Pavel Voicu:

Pavel Voicu
Pavel Voicu


„Nu avem posibilitatea să întreprindem acțiuni de urmărire pe tot teritoriul Transnistriei. Atunci când cerem o colaborare, fiindcă dincolo de politic, infractorul este infractor și în stânga Nistrului, și în dreapta Nistrului, e clar că autoritățile neconstituționale de acolo insistă să ne adresăm oficial, ceea ce ar permite să-i recunoaștem, însă noi nu putem face acest lucru. Nu există o colaborare la nivel oficial, dar avem schimburi de informații operative. Avem și inspectoratul de la Bender, dar cu părere de rău acesta funcționează pentru zona de securitate”.

Ministrul de interne s-a referit, între altele, și la crimele care au bulversat opinia publică de la începutul acestui an: omorul unui tânăr la Costești chiar în noaptea dintre ani, cearta a doi minori din Orhei care s-a încheiat cu omorul unuia dintre ei și crima din satul Elizaveta, din Bălți, unde un carabinier a împușcat mortal un tânăr de 23 de ani.

Pavel Voicu nu este de acord cu afirmația că aceste infracțiuni au loc din cauză că inspectorii de poliție nu-și fac conștiincios meseria. În același timp, ministrul de interne recunoaște că nu sunt suficienți polițiști care ar veghea ordinea publică și asta pentru că salariile le sunt mici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG